CRNA GORA POPUŠTA USLOVE: Sada jeftinije možemo na mora, a evo i zašto
Foto: Dragana Udovičić

CRNA GORA POPUŠTA USLOVE: Sada jeftinije možemo na mora, a evo i zašto

Društvo -

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je večeras, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), da u skladu sa epidemiološkom situacijom u državama okruženja, ublaži uslove ulaska u Crnu Goru rezidenata država regiona i crnogorskih državljana koji na kratko putuju u neku od država iz susedstva.

U Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uslova za rezidente zemalja sa "zelene liste", dok rezidenti država sa "žute liste" mogu ući u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa - antitela klase IgG, koji je izdat od registrovane laboratorije i koji nije stariji od 30 dana, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

To konkretno znači da građani Srbije, koji žele da idu u Crnu Goru, ne moraju više da plaćaju 6.000 dinara i čekaju u redu za PCR test, već im je dovoljno da izdvoje oko 1.200 dinara, koliko u privatnim laboratorijama košta izrada serološkog testa. Ušteda nije mala, naročito kada, primera radi, višečlana porodica krene na more na crnogorsko primorje.

"Rezidenti svih država sa 'žute liste' takođe mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitela klase IgM ili uz negativan rezultat PCR testa na novi korona virus (SARS-CoV-2), koji su izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 časa. Uslov je da lice nije u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravilo u nekoj od država sa 'crvene liste', odnosno u nekoj od zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru", navodi se u saopštenju koje su prenele podgoričke ''Vijesti''.

Olakšan je ulazak crnogorskih rezidenata - državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u toj zemlji - iz država regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati.

Tim licima se po povratku u Crnu Goru propisuje mera zdravstvenog nadzora koja podrazumeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom lekaru do isteka Rešenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija, dodaje se u saopštenju.

Nove mere stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, što se očekuje večeras, dodaju ''Vijesti''.

(Kurir.rs/Tanjug/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track