Najnovije vesti

KAO DA JE NEKO MAHNUO ČAROBNIM ŠTAPIĆEM: Od 18 sati nema "žive duše" na graničnim prelazima
Foto: Dragana Udovičić

PRETHODNO BIO KRKLJANAC

KAO DA JE NEKO MAHNUO ČAROBNIM ŠTAPIĆEM: Od 18 sati nema "žive duše" na graničnim prelazima

Društvo

U Srbiji je večeras u 18.00 časova stupila na snagu nova epidemiološka mera posebnog zdravstvenog nadzora za sve državljane Srbije i strane državljane sa privremenim ili stalnim boravkom koji se vraćaju iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom - Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Tokom dana na graničnom prelazu Gostun sa Crnom Gorom bile su kilometarske gužve, a večeras vozila nema. Tako je i na Batrovcima.

Građani koji u Srbiju ulaze dužni su da se u roku od 24 sata prijave na e-zdravlje.gov.rs/landing i urade test samoprocene na kovid-19, nakon cega ce od lekara dobiti smernice o daljem postupanju.

Pre nego što je mera stupila na snagu mnogi su požurili da se vrate u zemlju. Zato su se u poslepodnevnim časovima na GP Gostun sa Crnom Gorom stvorile velike, kilometarske gužve. Čekalo se i do dva sata.

Preko tog graničnog prelaza od ponoći do 18.00 ušlo je 3.200 automobila, 10.000 građana.

Večeras situacija potpuno drugacija - granični prelaz je gotovo potpuno prazan, javlja RTS.

Automobila nema, a na granici čeka samo manji broj kamiona.

I na graničnom prelazu Batrovci sa Hrvatskom večeras nema gužve, za razliku od popodneva. Nadležni na granici kažu da nikad nije bilo manje vozila i putnika u ovo doba godine nego do sada. Nema gužvi večeras ni na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", a tako je bilo i ranije danas.

Sanitarni inspektor Raša Milanov rekao je za RTS da putnici koji prelaze granicne prelaze prolaze sanitarnu kontrolu, a instalirane termovizijske kamere pokrivaju sve dolazece putnike i beleže putnike sa povišenom temperaturom.

Ukoliko putnik ima višu temperaturu, izdvaja se i ulazi u zonu koja je predviđena za privremenu izolaciju. Sa njim se obavlja razgovor uz sve mere predostrožnosti.

Ako ima sumnji da je reč o kovidu, zove se dežurni epidemiolog iz Gradskog zavoda i odlučuje se da li ide u karantin, izolaciju ili izolaciju radi lečenja, rekao je Milanov.

Tokom popodneva pojacan je saobraćaj i na Jadranskoj magistrali zbog povratka građana iz Crne Gore. Na naplatnoj stanici Preljina, na naplati, zadržavanje vozila je 30 minuta, saopštavaju iz Puteva Srbije.

Na auto-putu Miloš Veliki, tokom vikenda, u popodnevnim i večernjim satima očekuje se povećan intezitet saobracaja. Duž auto-puta Miloš Veliki na portalima sa izmenljivom saobraćajnom signalizacijom biće istaknuta obaveštenja o zadržavanjima na naplatnim stanicama i stanju na auto-putu.

Da se ozbiljno shvatio poziv Kriznog štaba potvrduje i pun voz koji je jutros stigao iz Bara u Topčider.

Iako voz saobraća gotovo tri nedelje, nakon višemesečne pauze, crnogorski kondukteri prenose utisak, sezona je trajala samo jedan dan - danas. Od uvođenja novih mera bio je pun.

"Kompozicija je proširena, a samo u odnosu na juče prevezeno je 170 punika više. Voz koji je krenuo u 19.00 iz Bara bio je pun, njime je prevezeno 250 putnika i 17 automobila", navodi Dragana Stanković iz Srbijavoza.

Srbijavoz preduzeo je sve mere u cilju sprecavanja širenja virusa, cišćenje je dodatno pojačano, sedi se isključivo pored prozora, smanjen je broj osoba u kabinama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...