Najnovije vesti

BRUCOŠI SE USELJAVAJU U DOMOVE, ALI NE TESTIRAJU SE SVI: Evo kome da se jave studenti sa simptomima korone
Foto: Zorana Jevtić

U PETAK POČINJE raspodela soba

BRUCOŠI SE USELJAVAJU U DOMOVE, ALI NE TESTIRAJU SE SVI: Evo kome da se jave studenti sa simptomima korone

Društvo

U studentskim domovima u Beogradu mesta ima za 1.266 brucoša. Konačna rang lista biće objavljena u četvrtak, a dan kasnije počeće raspodela soba. Pregledi za lekarsko uverenje počeli su u ponedeljak.

Direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, doktorka Marija Obradović kaže da se na korona virus testiraju samo studenti za koje se proceni da je to neophodno.

Direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, doktorka Marija Obradović kaže da nije neophodno da se svi studenti koji se useljavaju u domove testiraju na kovid.

"Na osnovu anamnestičkih podataka i detaljne epidemiološke ankete, donosi se odluka da li je potrebno da se neki student serološki testira", objašnjava doktorka Obradović.

foto: Zorana Jevtić

Ističe da su serološkim ispitivanjem obuhvaćeni strani studenti koji nisu državljani Srbije, za koje ne postoji trag gde su se kretali i koji dolaze iz zemalja regiona gde je kovid zastupljeniji u ovom trenutku.

Doktorka Obradović kaže da se studenti koji imaju tegobe još od početka epidemije redovno javljaju u Studentsku polikliniku.

"Imamo posebno odvojenu respiratornu ambulantu koju smo izdvojili iz glavne zgrade koja je dosta prometna. Studenti se mogu javiti u Prote Mateje 29, da im se uradi detaljna dijagnostika, serološko testiranje, po potrebi rengen, laboratorija i sve što treba", ističe doktorka Obradović.

Kaže da je u avgustu vrlo malo studenata bilo pozitivno na korona virus jer su iskoristili taj deo leta da se odmore.

"Vrhunac epidemije među studentima je bio krajem juna i početkom jula. Zaraženi i oni sa tegobama su bili izolovani u poseban dom i to je dosta dobro funkcionisalo zahvaljujući podršci i dobroj koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom prosvete. Mnogo nam je pomogao Studentski centar, kao i srednjoškolski domovi", navodi doktorka Obradović.

Načelnik stomatologije Doktor Jovo Martinović kaže da studenti još dolaze u polikliniku i u doba epidemije.

"Najčešći razlog zbog kojeg dolaze jeste zubobolja i prvi kontakt sa našim stručnjacima se zasniva na pregledima, da se utvrdi kakvo je stanje i zbog čega se to dešava", objašnjavadoktor Martinović.

Navodi da imaju 12 timova koji rade na tom polju i da je služba uređena tako da je uvek dežuran jedan tim koji prima prvi put pacijente, prepoznaje o čemu se radi i upućuje na dalje lečenje.

Kaže da je služba neprekidno radila od početka epidemije, ali da je obim posla bio smanjen.

Doktorka Obradović podseća da svaki student koji ima respiratorne tegobe i simptome kovida 19 treba da se javi u respiratornu ambulantu Studentske poliklinike, gde se radi dijagnostika.

"Student potom čeka rezultate pi-si-ar testa. Studenti iz domova će dok se rezultati čekaju biti u hostelu Lola ili u stacionaru poliklinike, gde imamo poseban deo za takve slučajeve", objašnjava doktorka Obradović.

Ukoliko su negativni, studenti se vraćaju u dom ili u svoj privatni smeštaj.

"Ako su pozitivni na koronavirus sa blažim tegobama, završava se na kućnom lečenju ili u Arni, ako su iz kolektivnog smeštaja, a ako su teže bolesni, moraće u neki od bolničkih centara", kaće doktorka Marija Obradović.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...