Najnovije vesti

BANJICA VIŠE NIJE U KOVID SISTEMU Na VEŠTAČKI KUK  čekalo se 3 godine, na KOLENO 6! Sad na red stigli pacijenti iz marta
Foto: Shutterstock

Ortopedska bolnica

BANJICA VIŠE NIJE U KOVID SISTEMU Na VEŠTAČKI KUK čekalo se 3 godine, na KOLENO 6! Sad na red stigli pacijenti iz marta

Društvo

Već pola godine korona je prioritet zdravstvenih sistema. Ostale bolesti nisu nestale, ali su mnoge na čekanju. U Srbiji se i pre korone na ugradnju veštačkog kuka čekalo i do tri godine. Kako izgledaju sada čuvene liste čekanja?

Zbog pandemije, neki pacijeni izabrali su da ne idu lekaru, a nekima su pregledi i intervencije pomereni.

Ortopedska bolnica na Banjici već dve nedelje nije u kovid sistemu. Prioritet za sada imaju pacijenti s prelomima i sa malignim oboljenjima. Pored toga, nedeljno uspevaju da ugrade od 50 do 70 veštačkih zglobova, ali se u istom periodu na listu čekanja prijavi od 100 do 120 pacijenata.

- Ono što mi sada radimo to su oni pacijenti koje smo pripremali za operaciju i čije smo operacije odložili zbog kovid statusa. Praktično mi sada operišemo pacijente koji su planirani za operaciju još u martu, ali jednostavno, takva je situacija. I naravno da je onda čitav sistem na listama čekanja u opravdanom zastoju - kaže prof. dr Zoran Baščarević, direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica".

U Srbiji na ugradnju veštačkog kuka i kolena čeka oko 22.000 ljudi. Od toga skoro 12.500 želi da se operiše baš u bolnici na Banjici iako se ovi zahvati rade u 40 zdravstvenih ustanova.

Zato se u ovoj ustanovi na ugradnju veštačkog kuka čeka tri godine, a za veštačko koleno čak šest.

- Mi svim pacijentima kažemo - imate izbor, nemojte čekati na "Banjici", idite u druge ustanove širom Srbije, možete se tamo lečiti, mnoge imaju daleko kraće liste čekanja pa pokušajte da se operišete tamo, zato što je centralnom javnom nabavkom omogućeno da svi imaju raspolažuće implantate. Međutim, ljudi biraju "Banjicu" - kaže Baščarević.

foto: RTS Printscreen

KBC "Zvezdara" četiri nedelje nije kovid bolnica. U ovoj ustanovi će pokušati da do kraja oktobra obave sve otkazane preglede i operacije. Kroz Polikliniku Kliničkog centra svakog dana prođe oko 1.500 pacijenata.

- Mi smo otvorili ambulante za kontrolne preglede i oni dolaze. Mi imamo mogućnosti i da s njima direktno kontaktiramo i one koji su nestabilni pozivamo, oni bivaju primljeni i na taj način rešavamo pacijente prvog prioriteta. Za one druge mi radimo predzakazivanje - kaže prof. dr Milika Ašaninin, direktor KCS.

- Mi smo od prvog dana krenuli sa polikliničkom delatnošću, hitnim internističkim i hirurškim prijemom, a što se tiče hirurških operacija, u početku su se radila hitna stanja i maligniteti, a posle, već u drugoj nedelji, krenuli smo i sa elektivnim operacijama - kaže prof. dr Petar Svorcan, direktor KBC "Zvezdara".

Inače, nedavno je napravljen protokol snimanja magnetnom rezonancom i skenerom. Najavljeno je da će se raditi svakog dana od 7 do 19 sati i da će na svakom MR aparatu morati da se uradi 20 pregleda, a na skeneru 40.

Svaka bolnica ima plan rada za naredne dve do tri nedelje, a kako će se nakon toga raditi zavisiće od epidemijske situacije.

Kurir.rs/Blic

Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...