EVO KO SU DIGITALNI NOMADI: Srbija postaje raj za rad na daljinu
Foto: Profimedia

POPULARNO U SVETU I KOD NAS

EVO KO SU DIGITALNI NOMADI: Srbija postaje raj za rad na daljinu

Društvo -

Izmenom zakona do kraja godine stranci koji zarađuju minimum 3.500 evra mesečno moći će da u našoj zemlji dobiju radnu vizu na godinu dana

Pojavom digitalnih tehnologija rad u matičnoj državi polako ustupa mesto "digitalnom nomadstvu" - radu na daljinu s različitih svetski atraktivnih lokacija, a Srbija je u tom polju visokorangirana jer naša prestonica zauzima sedmo mesto na listi najpoželjnijih evropskih destinacija za boravak digitalnih nomada. Do sada su, prema istraživanjima, oni u Srbiju dolazili pre svega zbog ljubavi prema partneru koji ovde živi, a kako bi država sa svoje strane podstakla boravak i rad digitalnih nomada u Srbiji, Ministarstvo za rad predložiće izmenu i dopunu Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima, koje planiraju da sprovedu do kraja ove godine.

Šansa za budžet

foto: Shutterstock

Državna sekretarka Ministarstva za rad Bojana Stanić ističe da bi na taj način stranci mogli da dobiju radnu vizu na godinu dana, uz uslov da su pola godine imali bruto platu veću od 3.500 evra i da nemaju državljanstvo, niti prebivalište na teritoriji Srbije. Ističe da je u svetskim okvirima najbolji primer ostrvo Bali. - Procena je da se u ovom trenutku na Baliju nalazi 50.000 digitalnih nomada. Ako oni potroše mesečno 1.300 evra tamo, država i ostrvo mesečno inkasiraju 65 miliona evra. Prilika je da Srbija privuče digitalne nomade, jer imamo sve potencijale, možemo da uradimo promociju naše države i omogućimo im da ovde rade - rekla je ona i dodala:

- Bili bismo verovatno prva zemlja u Evropi koja bi projekat viza za digitalne nomade realizovala do kraja - podvukla je Stanićeva.

Kod nas najduže ostaju

Istraživanje "Skener digitalnih nomada", koje su sproveli inicijativa "Digitalna Srbija" i UNDP Laboratorije za ubrzani razvoj, pokazalo je da digitalni nomadi lokacije biraju baš kao i turisti: njih zanima lokalna kultura, arhitektura, hrana, kulturni događaji, noćni život. Poređenjem sa 20 najurbanijih gradova Evrope po rangiranju Nomad list, digitalni nomadi u Beogradu ostaju duže nego u bilo kom drugom gradu, u proseku 12 dana. Ovakav rang, među gradovima poput Lisabona i Berlina, ukazuje na potencijal naše prestonice da bude mesto koje privlači i zadržava ovu vrstu radnika. Prema ovom istraživanju, stranci prilikom izbora u obzir uzimaju troškove života, saobraćajnu infrastrukturu, troškove prevoza. Brzina interneta i pokrivenost neki su od najvažnijih zahteva, pored toga i uticaj birokratije i nivo korupcije u državi u kojoj planiraju da borave. Na listi prioriteta su im i vremenski uslovi, kvalitet vazduha i bezbednost.

Činjenice/Šta vole u Beogradu

- Ima karakteristike svetske metropole

- Jedan od najpristupačnijih glavnih gradova u Evropi

- Brz i stabilan internet

- Zanimljiva startap zajednica i prostori za zajednički rad

- To što je van šengenske zone

- Dostupnost pešačkih zona

- Srdačni ljudi, koji dobro govore engleski

- Odnos prema preduzetničkom riziku

- Niži troškovi života

- Lične veze, poput partnera ili rođaka

Činjenice/Šta ne vole u Beogradu:

- Suviše hladne jeseni i zime

- Krutu birokratiju

- Loš kvalitet vazduha

- Nedostatak sadržaja koji okuplja nomade

- Netoleranciju prema različitostima/manjinama

- Pušenje u mnogim javnim zatvorenim prostorima

- Efikasnost avio-prevoza i povezanost aerodroma

Ko su digitalni nomadi?

Sve rade preko neta

Digitalni nomadi su ljudi koji svoj posao obavljaju u državi koja nije njihova zemlja prebivališta, a koriste digitalne tehnologije i mogućnost rada na daljinu. Rade u različitim oblastima, kao što su programiranje, digitalni marketing, video-igre, kriptovalute, podučavanje, pisanje, e-trgovina, veštačka inteligencija, grafički dizajn, veb-razvoj... Neki digitalni nomadi često menjaju lokacije, više od 12 puta godišnje, dok drugi više vole da ostanu nekoliko meseci, ili čak godinu dana, na istom mestu. Prosek njihovog boravka u određenoj državi je između dva i 45 dana.

Činjenice/Lična karta nomada u Srbiji

- Muškarac

- Star 34 godine

- Iz Severne Amerike (SAD ili Kanada)

- Dolazi sam

- Ostaje u Srbiji tri meseca

- Preduzetnik u IT sektoru

- Čuo za Srbiju od emotivnog partnera, prijatelja ili saradnika

- Radi iz prostora u kome stanuje

Foto/Source:Profimedia/Kristina Vasković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track