REVOLUCIONARNO: Korona vakcinu možda ćemo udisati!
Foto: Shutterstock

Inhaliranje

REVOLUCIONARNO: Korona vakcinu možda ćemo udisati!

Društvo -

Britanski stručnjaci testiraće da li se bolji efekti zaštite protiv koronavirusa postižu ako se cepiva uzimaju kroz usta, a ne injekcijom, dok srpski stručnjaci kažu da je cilj ovog istraživanja da se virus zaustavi na samom ulazu infekcije

Vakcina protiv koronavirusa, koju željno iščekuje ceo svet, možda se neće davati samo injekcijom, već će se inhalirati, najavljuju britanski stručnjaci, koji su najavili da će testirati dve vodeće vakcine protiv korone na pacijentima kako bi videli imaju li bolji efekat kada se udahnu! Stručnjaci u Srbiji ne isključuju ovu mogućnost i kažu da je cilj takve vakcine da se poboljša lokalni imunitet i virus zaustavi na samom ulazu infekcije!

Učesnici ovih studija, kako piše britanski Indipendent, biće vakcinisani tako što će ih udisati kroz usta, a testovima će biti obuhvaćene vakcine s Kraljevskog koledža u Londonu i Univerziteta u Oksfordu.

Vazdušni put

- Nadamo se da ćemo direktnim ciljanjem ćelija u vazdušnim putevima - uobičajenom mestu infekcije za respiratorne viruse - indukovati bolji imuni odgovor tela protiv SARS-CoV-2 virusa - ističe se u saopštenju britanskog medicinskog istraživačkog saveta.

Dr Kris Čiju s odeljenja za infektivne bolesti Kraljevskog koledža, koji predvodi ispitivanja, kaže da postoje dokazi da su vakcine protiv gripa u obliku nazalnog spreja pokazale da štite ljude od infekcija i prevencije širenja bolesti, a on i njegove kolege žele da istraže da li i korona može tako da se spreči.

- Trenutnu pandemiju izaziva respiratorni virus koji primarno inficira ljude preko ćelija na zidovima nosa, grla i pluća. Te površine su specijalizovane da proizvedu drugačije imunološke odgovore, pa je ključno da istražimo da li direktnim ciljanjem tih ćelija možemo da proizvedemo još bolji efekat - objašnjava Čiju.

foto: Foto: Printscreen/Prva

Čuveni virusolog prof. dr Ana Gligić kaže za Kurir da je to svakako najprirodniji put, jer se respiratorni virusi tako i unose.

- Vakcine su napravljene na nosaču, adenovirusu, u koji je ugrađeno parče korone. Izabran je baš onaj deo koji će provocirati stvaranje antitela. Najvažnija je stvar naterati taj adenovirus da se razmnožava i bombarduje imunosistem kako bi reagovao i stvorio antitela. Ukoliko se vakcina da u ruku, ne mora da znači da bi se adenovirus razmnožio na odgovarajući način. Svakako će se stvoriti antitela, ali možda neće imati taj efekat i dugotrajnost koji bi imali unosom inhaliranjem - naglašava prof. Gligić.

Ona dodaje da ovakav način primene ne bi promenio strukturu vakcine, već samo razređivač, te bi sve vakcine koje se razvijaju u ovom trenutku, ukoliko se proceni da je to bolji način, mogle tako da se primenjuju.

foto: Printscreen TV Pink

Lokalni imunitet

Prim. dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, kaže za Kurir da već postoje neke vakcine koje se primenjuju inhaliranjem, ali se one kod nas ne koriste.

- Svaki organ, pa i pluća i gornji disajni putevi, imaju mogućnost da proizvode tzv. lokalni imunitet. Cilj ovih vakcina je verovatno da se upravo taj imunitet poboljša i da se pokuša da se na samom ulazu virus uništi. Moguće je da se na ovaj način želi sprečiti i štetno dejstvo vakcine na druge organe - objašnjava dr Radosavljević i dodaje da ostaje da se vidi da li će naučnici to i dokazati.

KRIZNI ŠTAB

Nema vanrednog stanja 1. oktobra

Članovi kriznog štaba Branislav Tiodorović i Darija Kisić Tepavčević odbacili su kao dezinformacije najave da bi 1. oktobra moglo da bude uvedeno vanredno stanje. Predsednik Sindikata lekara Rade Panić izjavio je da ima informaciju „da se kao datum uvođenja vanrednog stanja pominje 1. oktobar“, kao i da u prilog tome ide „to što su prof. Tiodorović pre sedam dana i dr Predrag Kon pre tri najavili moguće vanredno stanje“.

- Ništa o tome nisam čula, to je dezinformacija - kazala je Kisić Tepavčević, a prenela Beta, dok je Tiodorović rekao:

- To je ortodoksna glupost, koju nije pominjao niko osim budala.

BAĆUŠKE VREDNO RADE

Drugo rusko cepivo do 15. oktobra

foto: Profimedia

Druga ruska vakcina protiv kovida 19, koju je razvio sibirski institut „Vektor“, biće registrovana do 15. oktobra, saopštila je agencija za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor, a prenosi TASS. Posle registracije vakcine počeće klinička ispitivanja uz učešće dobrovoljaca starijih od 60 godina, kao i ljudi s hroničnim bolestima. Rusi su već registrovali vakcinu „sputnjik V“.

STARI KONTINENT U TRCI

Evropa u kontaktu sa 38 proizvođača

Evropska agencija za lekove (EMA) tokom septembra bila je u kontaktu sa 38 proizvođača potencijalne vakcine protiv kovida 19, rekao je zvaničnik te agencije Fergus Svini. Inače, da bi vakcine bile u upotrebi u EU, one moraju da dobiju odobrenje EMA, a zasad još nijedna takva vakcina nije odobrena. Prema podacima SZO, u toku je kliničko ispitivanje 38 potencijalnih vakcina, a kako prenosi Rojters, još 149 takvih vakcina je u pretkliničkom ispitivanju.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track