KOVAKS! CEO SVET U TRCI ZA JEFTINU, ALI BEZBEDNU KORONA VAKCINU: Evo koliko košta cepivo na globalnom nivou!
Foto: AP/Ted S. Warren

Cajtnot

KOVAKS! CEO SVET U TRCI ZA JEFTINU, ALI BEZBEDNU KORONA VAKCINU: Evo koliko košta cepivo na globalnom nivou!

Društvo -

Program, iza koga je SZO, povezuje države i proizvođače. Do 9. oktobra se uplaćuje avans, koji je 1,60 ili 3,10 dolara po dozi

Srbija je potpisala sporazum o pridruživanju „Kovaks fasilitiju“, inicijativi koja garantuje lakši pristup vakcini protiv korone i najjeftiniju cenu cepiva, i tako postala jedna od 156 članica ove inicijative.

Sve države u svetu, kako stoji na sajtu Globalne alijanse za vakcine (GAVI), koja koordinira ovim programom, imale su rok do 18. septembra da potpišu sporazume, a u obavezi su da avans uplate do 9. oktobra. Cene i modeli učešća se razlikuju, a onima koji se obavežu da će kupiti vakcinu dozvoliće se da unapred plate samo 1,60 dolara po dozi.

Program „Kovaks“ predstavlja jedan od tri stuba inicijative „Akcelerator pristupa alatima za kovid 19“, koju su u aprilu pokrenuli Svetska zdravstvena organizacija (SZO), Evropska komisija i Francuska. Cilj programa, kojim koordiniraju GAVI, Koalicija za inovativnu pripremljenost na epidemije (CEPI) i SZO, jeste da svi na svetu imaju pristup vakcini protiv korone kad bude napravljena, bez obzira na sredstva kojim raspolažu.

foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

Za najrizičnije

- „Kovaks“ podržava istraživanje, razvoj i proizvodnju velikog broja potencijalnih vakcina i pregovara o njihovoj ceni. Sve zemlje učesnice, bez obzira na svoj budžet, imaće jednak pristup vakcinama jednom kada se razviju. Cilj je da do kraja 2021. budu dostupne dve milijarde doza, što bi trebalo da bude dovoljno da se zaštite najrizičnije i najranjivije grupe ljudi, kao i zdravstveni radnici - istaknuto je na sajtu GAVI.

Da bi se ovo ostvario, GAVI je, kako navodi, stvorio program „Kovaks fasiliti“, u kojem mogu učestvovati i samofinansirajuće ekonomije i one koje se finansiraju, a unutar tog programa napravljen je i poseban mehanizam finansiranja „GAVI Kovaks AMC“, koji će podržati i zemlje s nižim prihodima:

- „Fasiliti“ sarađuje s proizvođačima i omogućava im da proizvedu doze koje su nam potrebne čim se vakcina odobri. Koristiće se i zajednička kupovna moć koja proizlazi iz učešća tolikog broja zemalja kako bi se pregovaralo o veoma konkurentnim cenama.

Za cenu, kako piše GAVI, postoji više modela:

- Samofinansirajuće zemlje koje se odluče za obaveznu kupovinu moraće da se obavežu na garantovanu nabavku dogovorene količine doza. U zamenu za ovu garanciju dozvoliće im se niža cena za avansno plaćanje od 1,60 dolara po dozi ili 15 odsto ukupne cene po dozi. Prema ovoj vrsti sporazuma, učesnici se obavezuju na kupovinu određenog broja vakcina koje će, kada budu dostupne, biti pravično raspoređene među njima. Zemlje će imati mogućnost da odustanu od kupovine ukoliko cena vakcine bude dva (ili više) puta veća od očekivane.

Odustajanje

Za fakultativni aranžman o kupovini učesnici mogu da odustanu od kupovine, ali će oni plaćati veću cenu avansa od 3,10 dolara po dozi i 0,40 dolara kao osiguranje od rizika.

foto: Tanjug Dragan Kujundžić

Marijan Ivanuša, direktor kancelarije SZO u Srbiji, rekao je da je ovaj projekat nastao jer se događalo da relativno male i siromašne zemlje imaju veoma težak pristup lekovima, vakcinama i drugoj medicinskoj opremi:

- Razlog za inicijativu je da se ne dogodi da velike i snažne zemlje obezbede vakcine za sebe, dok će svi ostali iz manje bogatih zemalja biti prepušteni na milost i nemilost globalnog tržišta.

O PROGRAMU „KOVAKS“

  • Globalna šema dizajnirana za distribuciju vakcine po najnižim cenama
  • Planira se da se dve milijarde doza raspodeli do kraja 2021.
  • Cilj je da rasprostranjenost vakcine bude jednaka
  • Plan programa do sada su potpisale zemlje koje predstavljaju 70 odsto svetske populacije
  • Program uključuje sve proizvođače vakcina koji su ušli u treću fazu ispitivanja vakcine protiv kovida 19

DIREKTOR SZO

Hitno 12,7 milijardi €

Države su investirale oko 2,5 milijardi evra za inicijativu „Akcelerator pristupa alatima za kovid 19“, čiji je „Kovaks“ deo. Međutim, celokupna investicija iznosi 29,7 milijardi evra, dok je 12,7 milijardi hitno potrebno obezbediti - rekao je nedavno Tedros Adanom Gebrejesus, generalni direktor SZO.

JEDNAK PRISTUP

Za 20 odsto populacije

Jednom kada bilo koja od vakcina koje su u portfoliju „Kovaksa“ uspešno prođe klinička ispitivanja i bude registrovana, raspoložive doze će se, kako se navodi na sajtu GAVI, dodeljivati zemljama proporcionalno njihovoj ukupnoj populaciji. Iako učesnici u samofinansiranju mogu tražiti doze za vakcinaciju između 10 i 50 odsto svoje populacije, najpre će svim zemljama biti raspoređene doze za 20 odsto populacije, kako bi sve države dobile vakcinu.

MARGARET HARIS

Kašnjenje

Margaret Haris, portparolka SZO, rekla je da će se još određeni broj zemalja registrovati za globalni plan vakcinacije, a neka kašnjenja nastala su zbog proceduralnih pitanja. SZO je saopštio da se „Kovaksu“ pridružilo 156 država, ali da nedostaju velike zemlje poput Kine, Rusije i SAD, preneo je Rojters.

- Ono što smo najavili je početak. To će se nastaviti. Svi moramo biti zajedno u ovome kako bismo okončali ovu pandemiju - istakla je ona.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: AP Photo/Ted S. Warren

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track