Najnovije vesti

GOJKOVIĆ: Krizni štab se oslanja na podatke Batuta što se tiče broja testiranih, zaraženih i umrlih od korone
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

zvanični podaci

GOJKOVIĆ: Krizni štab se oslanja na podatke Batuta što se tiče broja testiranih, zaraženih i umrlih od korone

Društvo

Krizni štab za borbu protiv kovida 19 se isključivo oslanja na podatke Instituta Batut što se tiče broja testiranih osoba, novozaraženih virusom korona, broja umrlih, kaže pokrajinski sekretar za zdrvastvo u član Kriznog štaba Zoran Gojković.

A zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević je pojasnila je da prijava zaraznih bolesti nije nešto što je počelo sa kovid 19, već da je to zakonski regulisamno i da se radi decenijama unazad.

"Postoji jedan jedini metodološki ispravan način za prijavu zaraznih bolesti i smrtnih ishoda. To su sve javno dostupni i transparentni podaci i isključivo se oslanjamo na njih", zaključila je ona.

Članovi kriznog štaba su na taj način odgovorili na novinarsko pitanje da prokomentariše to što se ne podudaraju zvanični podaci i podaci do kojih je, kako je objavljeno, došao nedeljnik NIN ni u broju testiranih, ni u broju obolelih, uz navode da je u julu testirano najmanje 100.000 ljudi manje nego što su zvanični podaci i da je skoro 4.000 bilo više zaraženih nego što kažu zvanični podaci.

Gojković je rekao da ne zna kakva je metodologija nedeljnika NIN i da se Krizni štab isključivo oslanjamo na podatke Instituta Batut koji ima sve "proverene informacije, koje dolaze od bolnica, domova zdravlja, zavoda i instituta.

"Batut ima apsolutnu sliku svega onoga što se dešava na teritoriji Srbije. To su zvanični podaci koje daju nadležne institucije, koje su predviđene i zakonom i na kojima mora da funkcioniše zdravstveni sistem. Sve druge su spekulacije", rekao je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...