GOJKOVIĆ: Krizni štab se oslanja na podatke Batuta što se tiče broja testiranih, zaraženih i umrlih od korone
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

zvanični podaci

GOJKOVIĆ: Krizni štab se oslanja na podatke Batuta što se tiče broja testiranih, zaraženih i umrlih od korone

Društvo -

Krizni štab za borbu protiv kovida 19 se isključivo oslanja na podatke Instituta Batut što se tiče broja testiranih osoba, novozaraženih virusom korona, broja umrlih, kaže pokrajinski sekretar za zdrvastvo u član Kriznog štaba Zoran Gojković.

A zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević je pojasnila je da prijava zaraznih bolesti nije nešto što je počelo sa kovid 19, već da je to zakonski regulisamno i da se radi decenijama unazad.

"Postoji jedan jedini metodološki ispravan način za prijavu zaraznih bolesti i smrtnih ishoda. To su sve javno dostupni i transparentni podaci i isključivo se oslanjamo na njih", zaključila je ona.

Članovi kriznog štaba su na taj način odgovorili na novinarsko pitanje da prokomentariše to što se ne podudaraju zvanični podaci i podaci do kojih je, kako je objavljeno, došao nedeljnik NIN ni u broju testiranih, ni u broju obolelih, uz navode da je u julu testirano najmanje 100.000 ljudi manje nego što su zvanični podaci i da je skoro 4.000 bilo više zaraženih nego što kažu zvanični podaci.

Gojković je rekao da ne zna kakva je metodologija nedeljnika NIN i da se Krizni štab isključivo oslanjamo na podatke Instituta Batut koji ima sve "proverene informacije, koje dolaze od bolnica, domova zdravlja, zavoda i instituta.

"Batut ima apsolutnu sliku svega onoga što se dešava na teritoriji Srbije. To su zvanični podaci koje daju nadležne institucije, koje su predviđene i zakonom i na kojima mora da funkcioniše zdravstveni sistem. Sve druge su spekulacije", rekao je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track