BRONZANI VOJNICI USKORO NA VIDU: Projekat Kurira biće završen početkom 2021. uprkos pandemiji
Foto: Kurir

Statue

BRONZANI VOJNICI USKORO NA VIDU: Projekat Kurira biće završen početkom 2021. uprkos pandemiji

Društvo -

Izrada i postavljanje statua srpskih vojnika ispred mauzoleja na Vidu, što je inicirao Kurir sa Udruženjem novinara Srbije (UNS), biće početkom sledeće godine. Iako su pandemija korone i zatvaranje granica taj posao, planiran za ovu godinu, odložili, Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kaže za Kurir da će početkom sledeće godine početi izrada statua, ali i kompletno uređenje spomen-kosturnice na Vidu, gde počivaju srpski vojnici umrli posle Albanske golgote iz Prvog svetskog rata.

Do kraja

Đorđević zahvaljuje Kuriru što je ranije pokrenuo akciju i zajedno s UNS skuplja donacije za izradu i postavljanje statua srpskih vojnika po originalnom projektu Nikolaja Krasnova još iz 1938. i ističe da će ministarstvo do kraja podržati i izneti taj projekat.

Ratnici Projekat mauzoleja
Ratnici Projekat mauzolejafoto: Kurir

- Žrtve naših predaka nikada neće biti zaboravljene i svi oni koji su prošli Albansku golgotu u zimu 1915/16. zaslužuju da imaju kompletan i uređen mauzolej i prostor oko njega. Zato ćemo, uz izradu i postavljanje statua, fasadu mauzoleja kompletno očistiti i srediti, uredićemo i obnoviti prilazne staze - kaže za Kurir Đorđević i dodaje:

Svetlo trobojke

- Spomen-kosturnica, Mornarički krst pored nje i kompletan prilaz biće osvetljeni najkvalitetnijom rasvetom, koja će se kompjuterski podešavati. Osvetljenje će biti bele boje svakodnevno, dok će u bojama srpske trobojke biti kada su naši državni praznici. A kada državna delegacija Srbije bude dolazila na Vido da oda počast našim junacima, osvetljenje će biti crveno, kao simbol krvi koju su naši vojnici prolili u Prvom svetskom ratu za Srbiju.

Izrada i postavljanje statua i uređenje mauzoleja i prostora oko njega trebalo je da bude ove godine, ali su pandemija koronavirusa i zatvaranje granica to odložili za početak sledeće godine.

DA VIŠE NE SKRNAVE SVETINJU

Izložbom protiv kupača

foto: Screenshot
foto: Screenshot

Đorđević ističe i da će duž staza biti postavljena pokretna izložba o stradanju Srba:

- Iskreno verujem da će te potresne fotografije uticati na sve one koji se bez imalo pijeteta prema našim žrtvama kupaju na Vidu. Duboko smo pogođeni odlukom krfskih vlasti da dopuste da tu budu suncobrani i ležaljke. Prošle nedelje sam predvodio delegaciju i bilo mi je vrlo neprijatno da s vencima prolazim pored tih kupača. Obratili smo se grčkom ministarstvu i patrijarhu duboko uvereni da je prijateljstvo srpskog i grčkog naroda neraskidivo i da kupači ispred mauzoleja ne vređaju samo naše žrtve već i sećanje na pomoć Grka s Krfa u jednom od najtežih trenutaka srpske istorije.

Kurir.rs/ J. S. Spasić Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track