Najnovije vesti

MINISTARSTVO TURIZMA UPOZORAVA: Ako putujete posle 1. oktobra, obratite pažnju da li agencija ima licencu i garanciju putovanja
Ilustracija, Foto: Nemanja Nikolić

pazite se

MINISTARSTVO TURIZMA UPOZORAVA: Ako putujete posle 1. oktobra, obratite pažnju da li agencija ima licencu i garanciju putovanja

Društvo

BEOGRAD - Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je danas preporuku, namenjenu osobama koje nameravaju da putuju, da od 1. oktobra obrate pažnju na to da li turistička agencija, koja je organizator putovanja, poseduje licencu i propisanu garanciju putovanja.

"Preporučuje se putnicima da od 1. oktobra 2020. godine, prilikom kupovine novog putovanja, kao i prilikom ugovaranja zamenskog putovanja, obrate pažnju da li turistička agencija organizator turističkog putovanja poseduje licencu i propisanu garanciju putovanja", navodi se u obaveštanju objavljenom na sajtu ministarstva.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić prethodno je rekao za Tanjug da će agencije pokušati danas i sutra u razgovorima sa osiguravajućim kućama da nađu rešenje za problem u kome su se našle turističke agencije nakon što su osiguravači odlučili da ih više ne osiguravaju, što bi kao posledicu moglo imati to da agencije od 1. oktobra ostanu bez licenci za rad.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA / DIMITRIS TOSIDIS

Navodi da bi moguće rešenje u ovom trenutku bilo da turističke agencije kroz anekse dobiju produženje važenja polisa osuguranja do Nove godine.

Povodom navoda iz JUTE, u Udruženju osiguravača kažu za Tanjug da je u ovim uslovima davanje polise osiguranja kao garancije putovanja previše rizično i neisplativo, kao i da se trenutno polisa ne može reosigurati.

Inače, da bi agencije mogle da apliciraju za nove licence koje im ističu 1. oktobra, po zakonu, moraju da imaju garanciju putovanja koja se vadi ili kao polisa osiguranja ili eventualno kao bankarska garancija što je kod nas neizvodljivo.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...