ČETVOROSTRUKO UBISTVO JE MOGLO BITI SPREČENO: Socijalni radnici iz Bojnika prikrivali informacije o ranijem nasilju u porodici?
Foto: Dragan Marinković, Facebook

masakr u leskovcu koji je šokirao srbiju

ČETVOROSTRUKO UBISTVO JE MOGLO BITI SPREČENO: Socijalni radnici iz Bojnika prikrivali informacije o ranijem nasilju u porodici?

Društvo -

Da smo imali pristup predmetu koji je od 2011. do 2016. godine vodio Centar za socijalni rad u Bojniku, sigurno bismo drugačije postupili, sasvim moguće i sprečili tragediju koja se desila u maju ove godine, tvrdi direktor Centra za socijalni rad u Leskovcu Predrag Momčilović.

Nakon četvorostrukog ubistva, kada je stradalo i dete, Zaštitnik građana je pokrenuo nadzor nad centrima za socijalni rad u Leskovcu i Bojniku, kao i nad Ministarstvom za socijalni rad i utvrdio propuste u radu stručnih radnika tih centara, pre svega u Bojniku, koji nije dostavio potrebnu dokumentaciju kolegama u Leskovcu, navodi Jugmedia.rs.

foto: Jugmedia.rs

“Ono što smo uspeli da saznamo iz medija i izveštaja koji nam je dostavio zaštitnik građana i nadležno ministarstvo, nasilja je bilo i ranije u ovoj porodici, ali mi nikada nismo dobili tu dokumentaciju od kolega iz Bojnika. Tražili smo da nam dostave ceo predment kada se porodica preselila u Leskovac u decembru 2016. godine, ali ga nikada nismo dobili. Verujte, mi i dalje nemamo pristup tim podacima”, tvrdi Momčilović.

Direktor Centra za socijalni rad u Bojniku Zoran Zdravković kazao je za juGmediu u kratkom telefonskom razgovoru da je svu potrebnu dokumentaciju predao nadležnom ministarstvu i tužilaštvu, a da bez dozvole samog ministra za za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja ne može da daje nikakve izjave novinarima.

Naime, prva saznanja o nasilju i zlostavljanju dece u porodici centar u Bojniku dobio je još 2011. godine u prijavi Opšte bolnice u Leskovcu gde je ukazano da su prilikom pregleda konstatovani tragovi fizičkog kažnjavanja jednog deteta, ali niko nije ništa preduzeo sve dok nije došlo do tragedije.

foto: Jugmedia.rs

Od centara u Bojniku i Leskovcu Zaštitnik građana traži da bez odlaganja preduzmu mere za otklanjanje utvrđenih propusta kako se slične greške ne bi dešavale ubuduće, ali i utvrđivanje lične odgovornosti stručnih radnika i rukovodilaca u tim centrima. Takođe zatraženo je da radnici prođu dodatne edukacije kako bi unapredili svoja znanja i veštine za rad sa decom koja su izložena nasilju.

Ministarstvo za socijalni rad je saopštilo da se ispituje odgovornost radnika koji su postupali u zaštiti dece i porodice.

(Kurir.rs/Jugmedia.rs, D. Marinković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track