Najnovije vesti

ministarstvo odbrane

POGLEDAJTE KAKVU ĆE VEŽBU VOJSKA SRBIJE ODRŽATI: 150 vojnih vozila, 40 vazduhoplova i 2.800 vojnika u subotu na Pešteru (FOTO)

Društvo

Na vojnoj vežbi "Sadejstvo", koja će u subotu biti izvedena na Pešterskoj visoravni, biće prikazano zajedničko dejstvo jedinica kopnene vojske, ratnog vazduhoplovstva i specijalnih snaga vojske Srbije.

Gostujući na TV Prva, pukovnik ratnog vazduhoplovstva Milan Elenkov najavio je da će na vežbi dejstvovati avio bombama, nevođenim raketnim zrnima sa helikoptera, a projektilima vazduh-zemlja dejstvovaće modernizovani Migova 29.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

On je dodao da se u pripremama za ovu vežbu od 1. oktobra već dejstvovalo na poligonima u Čenti i na Pasuljanskim livadama. Istakao je da značaj prikaza u subotu u sadejstvu kopnene vojske, vazduhoplovstva i specijalni snaga odnosno 63. padobranske brigade.

1 / 7 Foto: Adria Media TV

Rekao je da će u vežbi učestvovati oko 2,8 hiljade pripadnika Voske Srbije, oko 150 borbenih i neborbenih vozila i oko 40 vazduhoplova. Najavio je i učešće modernizovanog tenka M84, modernizovani BOV-a, kao i oklopnih transportera Miloš i Lazar i istakao da će najveću pažnju izazvati helikopterski desant u kome će u kratkom vremenu učestvovati 11-12 helikoptera sa 120 vojnika.

Kapetan 1. klase 63. Padobranske brigade Mladen Stamenković za TV Prva rekao je da će padobranci izvesti desant sa oko 3.000 metara gde će biti visoko iskakanje, a nisko otvaranje padobrana. Dodao da će dvojica iskusnih padobranaca sa vojnom i državnom zastavom skočiti i pored bine gde će pored rukovodstva vežbe biti i državni vrh.

Oficiri su se saglasili da je u Vojsci Srbije obuka permanentan, svakodnevni posao i da su pripreme koje traju stalno u poslednjih desetak dana samo intenzivirane. Dodali su da je najbitnije pokazati sadejstvo jedinica a čitav prikaz je u funkciji odvraćanja od agresije na Srbiju.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Vulin: Prilika da se pokaže koliko je vojska napredovala

Govoreći o predstojećoj vojnoj vežbi „Sadejstvo“, koja će biti održana u subotu 10. oktobra na Pešteru, ministar odbrane Aleksandar Vulin, gostujući u jutarnjem programu Televizije „Pink“ rekao je da Vojska Srbije uglavnom na dve godine pravi velike vežbe, kao i da je vežba „Sadejstvo“ prilika da se pokaže koliko je vojska napredovala u odnosu na vreme kada je pre dve godine održana vežba „Korak pobednika“. - Kada je u pitanju Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana, biće prikazane naše letelice, više od 40 različitih vazduhoplova: helikoptera, bespilotnih letelica, aviona MiG-29, Orlova, Galebova – sve ono čime raspolažemo. Ono što je velika razlika u odnosu na prethodne godine, odnosi se na jednu maksimu koju je definisao predsednik Vučić u svom naređenju, a to je da „Sve što leti, ima i da gađa“.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

To znači da su svi naši vazduhoplovi sada naoružani. Ranije su neki od njih služili samo za transport, mislim na helikoptere, a sada su u stanju i da se bore i pomognu našim padobrancima i pešadiji – rekao je ministar Vulin, dodajući da će vežba „Sadejstvo“ imati više od 2.000 neposrednih učesnika, kao i značajan broj učesnika koji pružaju podršku na aerodromima i kontrolnim tornjevima, a koji su se potrudili da sve to pripreme. Ministar Vulin podseća da je juče sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem obišao Privremeni poligon Pešter, na kojem će biti održana vežba i da se uverio u spremnost jedinica naše vojske. Takođe, ministar je najavio da će generalna proba vežbe biti održana u petak, 9. oktobra.

- Kakva je država, takva je vojska. Vojska je ogledalo svoje države. Ako je vojska organizovana, obučena, dobro opremljena, to govori da je država ekonomski snažna, politički stabilna i da vodi računa o sebi i svojoj bezbednosti – naglasio je ministar Vulin, poručivši da interesovanje za školovanje u vojsci i zapošljavanje u vojsci vidno raste u odnosu na prethodne godine, zahvaljujući ulaganjima u Vojsku Srbije, svesti o boljem životu u vojsci i poštovanju vojske.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Kada je Srbija jaka, sposobna, opremljena, obučena, organizovana, politički stabilna, onda je mir na Balkanu i niko ne dira Srbe, poručuje ministar Vulin, izrazivši u ime Vojske Srbije zahvalnost vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću što je razvoj Vojske Srbije postavio kao visok prioritet i svojim ličnim autoritetom doprineo ulaganju u standard i bolji život svih pripadnika vojske.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...