SMRT MALOG RADENKA PRE 4 GODINE POTRESLA SRBIJU: Proces protiv trojice lekara tapka u mestu, ali otac Milan ne gubi veru u pravdu
Foto: Privatna Arhiva

DANAS BI NAPUNIO 12 godina

SMRT MALOG RADENKA PRE 4 GODINE POTRESLA SRBIJU: Proces protiv trojice lekara tapka u mestu, ali otac Milan ne gubi veru u pravdu

Društvo -

LOZNICA – Radenko Nikodinović imao bi danas 12 godina, išao bi u školu i družio se sa vršnjacima da je sve bilo kako treba. Nažalost, nije i Radenko je na današnji dan pre četiri godine preminuo u Institutu za majku i dete u Beogradu.

Nema dečaka, ali nema ni presude. Njegov otac Milan već četiri godine čeka da se utvrdi ko je kriv što je ostao bez sina i da u ovom slučaju konačno bude doneta odgovarajuća sudska presuda.

- Više stvarno ne znam ni šta da kažem, ni šta da mislim. Suđenje još nije završeno i ne znam kada će biti. Kada je počelo imao sam utisak da neće dugo trajati, onda je odjednom, a da nikoga nisu obavestili, promenjena sudija, došla je druga i proces maltene stoji u mestu, odnosno za sve ove godine vrlo malo i sporo napreduje. Poslednjih četiri-pet zakazanih suđenja su odložena jer nije gotov nalaz koji treba da bude urađen u Beogradu. Sigurno poslednjih sedam-osam meseci, možda i duže, nema pomaka. Ponovo se na zahtev sudije veštače nalazi koje smo inače dugo čekali i iz Novog Sada, valjda da to bude urađeno bolje. Veštaci su na poslednjem suđenju pokušavali da ublaže stvar. Nikako da se izjasne da li je rana bila duboka ili ne, sve nešto okolo. Sada je tu i ova korona koja je sve dodatno usporila. Kako sada stvari stoje ne očekujem da će se suđenje brzo završiti, ali verujem da će ko treba odgovarati za smrt moga deteta - kaže Milan za Kurir i dodaje da ne zna termin narednog suđenja.

Pre četiri godine, podsetimo, Radenkova dečja igra završila se padom, a posle samo šest dana preminuo je od gasne gangrene koja se pojavila posle preloma podlaktice. U ovom slučaju optužena su tri lekara - ortoped iz Opšte bolnice Loznica i dvojica doktora sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" u Novom Beogradu.

Mada se tragedija desila u oktobru 2016. prvo ročište održano je tek 29. juna 2018. godine. Prvobitno je bilo predviđeno da bude u Loznici, ali je sve troje sudija lozničkog Osnovnog suda, koji postupaju u krivičnoj materiji, tražilo izuzeće. Čekalo se dok Apelacioni sud u Novom Sadu nije odlučio da suđenje bude u Osnovnom sudu u Šapcu. Predmet je pripao sudiji Mirjani Pajtić, koja je početkom prošle godine prešla u Viši sud, a nasledla ga je sudija Tatjana Ilić.

Osnovno javno tužilaštvo u Loznici podnelo je krajem februara pretprošle godine optužni predlog i predložilo da se D. B. iz Opšte bolnice Loznica i lekarima Đ. Ž. i G. B. sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta u Novom Beogradu izrekne kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina.

foto: T.Ilić

Kako je obrazloženo, OJT optuženim lekarima stavlja na teret da su izvršili po jedno krivično delo teška dela protiv zdravlja ljudi. Terete se da su od 2. do 8. oktobra 2016. u Loznici i Beogradu, u uračunljivom stanju, pružili lekarsku pomoć povređenom Radenku, i da su, iz nehata, primenili očigledno nepodoban način lečenja i time prouzrokovali pogoršanje zdravstvenog stanja deteta, usled čega je nastupila dečakova smrt u Institutu za majku i dete 8. oktobra 2016.

Danas, četiri godine kasnije, ne nazire se kad će biti završeno suđenje, mada je u prvim danima tragedije bilo obećavano sa više strana da će brzo biti utvrđeno ko je odgovoran. Jedino je sigurno da Radenka nema, da je tuga neprolazna i da je sve moglo biti drugačije.

Ko je kriv zašto nije tako čeka se da utvrdi sud.

(Kurir.rs/T.Ilić/Foto:Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track