UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: 326 novozaraženih, 2 preminula
Foto: Covid19.rs Printscreen, Shutterstock

PRATITE NA KURIRU NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: 326 novozaraženih, 2 preminula

Društvo -

Najnovije brojke: 326 novozaraženih, 2 preminula, 25 pacijenata na respiratorima

U Srbiji je u poslednja 24 sata na korona virus testirano 7.242 građana, od kojih je pozitivno čak 326.

Nažalost, preminulo je 2 pacijenta, a na respiratorima je 25 osoba.

Broj zaraženih po gradovima: Beograd 155, Kragujevac 29, Kraljevo 15, Niš i Novi Sad po 11, Vranje 9, Valjevo i Prijepolje po 7, Šabac i Prokuplje po 6, Loznica 5, Pančevo 4.

Od početka epidemije u Srbiji testirano je ukupno 1.249.106 koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, a od korona virusa obolelo je ukupno 36.608 osoba.

Hospitalizovano je 441 pacijenata, što je za 33 više nego dan ranije. Od početka epidemije od korona virusa preminulo je 780, a smrtnost je 2,13 odsto.

foto: Covid19.rs Printscreen

17.18 - Preminuo jedan pacijent u KC Niš

U poslednja 24 sata u niškom Kliničkom centru (KC) preminuo je jedan pacijent sa potvrđenim kovidom-19, navedeno je na sajtu te zdravstvene ustanove. U kovid objektima KC Niš hospitalizovano je ukupno 39 pacijenata, a kod 24 pacijenta, među kojima nema dece, registrovan je virus korona. Od ukupnog broja hospitalizovanih, jedan pacijent je priključen na aparat za veštačku ventilaciju i nalazi se u jako teškom opštem stanju. U Zdravstvenom centru Leskovac u kovid bolnici trenutno je hospitalizovano dvoje pacijenata, od kojih je jedan pozitivan na kovid-19. U tri kovid bolnice u Zdravstvenom centru Vranje ukupno su hospitalizovana 34 pacijenta, od kojih je kod 15 pacijenata, među kojima nema dece, potvrđen virus korona.

17.06 - U Jablaničkom okrugu jedan novozaraženi

Na teritoriji Jablaničkog okruga u poslednja 24 sata registrovan je jedan novi slučaj zaraze virusom korona. U Zavodu za javno zdravlje Leskovac kažu da je iz laboratorije "Vatreno oko" i sa Instituta za javno zdravlje u Nišu u poslednja 24 sata stiglo 30 rezultata, od čega za grad Leskovac 19. Kako se dodaje, jedan rezultat je sa pozitivnim nalazom, a reč je o osobi sa teritorije Leskovca. Trenutno se iz laboratorije "Vatreno oko" čeka 29 rezultata za lica koja su uzorkovana u Zavodu za javno zdravlje Leskovac, Opštoj bolnici Leskovac i domovima zdravlja Jablaničkog okruga u prethodnim danima.

16.59 - U prokupačkoj bolnici troje kovid pacijenata

Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju hospitalizovano je petoro pacijenata, od kojih je troje pozitivno na kovid-19, a njihova klinička slika je srednje-teška, rekao je za Tanjug načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković. On je naveo da je na kiseoničkoj potpori na Infektivnom odeljenju troje pacijenata i da u toku jučerašnjeg dana nije bilo pacijenata poslatih na dalje lečenje u Klinički centar Niš. Prokupačka bolnica, osim pacijenata iz Prokuplja, prima pacijente i iz opština Blace, Kuršumlija i Žitorađa, koje pripadaju Topličkom okrugu. Štab za vanredne situacije u Prokuplju danas je proglasio vanrednu situaciju u tom gradu zbog opasnosti od širenja infekcije virusom korona.

15.23 - U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 7 korisnika i 11 zaposlenih

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa Kovid-19 kod sedam korisnika i 11 zaposlenih, prenosi ministarstvo rada. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.082, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 429. Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, navodi se u saopštenju.

14.11- Preduzeća u Kragujevcu poštuju protivepidemijske mere

Najveća proizvodna privredna društva u Kragujevcu primenjuju i sprovode protivepidemijske mere propisane uredbom Vlade Srbije, utvrđeno je prilikom današnjeg i jučerašnjeg obilaska preduzeća u ovom gradu. Kako je saopštila Regionalna privredna komora Kragujevac, zajedno sa njima u obilasku su bili predstavnici grada, Šumadijskog upravnog okruga, gradskog Instituta za javno zdravlje i kragujevačkog Odseka za sanitarni nadzor Republičke sanitarne inspekcije.

13.46 - Zaječar: Za tri dana četiri novozaražena koronom

U Zaječaru su na osnovu 45 obrađenih uzoraka, u poslednja tri dana, registrovana četiri nova slučaja zaraze virusom korona, objavljeno je danas na sajtu grada. Kako se navodi, od toga su tri osobe muškog i jedna ženskog pola, starosti od 27 do 66 godina. Broj inficiranih lica, od početka pandemije, u tom gradu iznosi 449 dok je broj onih kod kojih više nema PCR registrovane infekcije 405. Na sajtu se navodi da su pripadnici komunalne milicije, gradskih inspekcija i republičke sanitarne i turističke inspekcije svakodnevno na terenu i kontrolišu primenu propisanih mera.

foto: Kurir

13.34 - U Zlatiborskom okrugu za 7 dana 46 zaraženih

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice za proteklih sedam dana koronavirus je potvrđen kod 46 osoba iz 10 opština i grada Užica koji čine Zlatiborski okrug. Najviše novozaraženih je iz Prijepolja 24, Užica 9, Arilja i Nove Varoši po 5, Požege 2 i Kosjerića 1. Od početka epidemije na teritoriji Zlatiborskog okruga koronavirus je potvrđen kod 2.695 osoba, najviše u Užicu 861 i Požegi 332, a najmanje u Kosjeriću 67.

13.06- U Mačvanskom okrugu 11 novozaraženih

Novih jedanaest uzoraka pozitivnih na koronu potvrđeno je u ponedeljak na području Mačvanskog okruga, saopšteno je danas iz šabačkog Zavoda za javno zdravlje. Po pet zaraženih je iz Šapca i Loznice, a posle dužeg vremena ima i jedan pozitivan iz Bogatića. To je gotovo polovina od ukupno pozitivnih u minulih sedam dana, od 12. do 18. oktobra, kada je okrug imao ukupno potvrđena 24 slučaja. Što se tiče Loznice ona je za prethodnih sedam dana imala četrnaest pozitivnih, a sada za dan pet pa nije nemoguće da korona polako ponovo hvata zalet što će pokazati naredni dani. Povećan je i broj obolelih za pet i sada ih je ukupno 37 u okrugu. Juče je pregledano 38 pacijenata u Trijažnom centru Doma zdravlja “Dr Milenko Marin’’, a u ambulanti Infektivnog odeljenja 21 pri čemu je za njih 15 to bio prvi pregled. (T. Ilić)

12.33- U Prokuplju vanredna situacija

Štab za vanredne situacije u Prokuplju proglasio je danas vanrednu situaciju na području grada zbog opasnosti od širenja infekcije korona virusom.

12.14 - U Novom Pazaru hospitalizovano 8 pacijenata

U regionalnom kovid centru u Novom Pazaru ukupno je hospitalizovano osam pacijenata. Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 38, od toga 18 prvih i 20 kontrolnih pregleda.

11.33 - U Vranju osmoro novoobolelih

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 37 uzoraka, 9 osoba je pozitivno na koronavirus, od kojih 8 iz Vranja i jedna iz Kosovske Kamenice. U kovid bolnici Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana su 34 pacijenta, od kojih je 15 pozitivno na koronavirus. Sa bronhopneumonijom je 25 pacijenata, na kiseoniku deset. Među hospitalizovanima nema dece, a trenutan broj slobodnih postelja je 146. U kovid ambulanti ATD u ponedeljak je obavljeno 97 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 38. Uzorkovana je krv kod 66 pacijenata i sačinjeno 50 RTG pluća. Urađen je 21 PCR test i 58 brzih testova, a dijagnostikovana bronhopneumonija kod 4 pacijenta. (T.S.)

foto: T.S.

10.30 - U užičkoj bolnici 2 na respiratorima

U užičkoj Opštoj bolnici hospitalizovano je šestoro pacijenata pozitivnih i suspektnih na kovid-19, petoro je na intezivnoj nezi, od kojih je dvoje pacijenata na respiratorima, saopštila je PR Zdravstvenog centra Užice Danijela Vasiljević. U toku jučerašnjeg dana bilo je dvoje manje pacijenata na intezivnoj nezi. Vasiljević je navela i da je u privremenoj kovid bolnici u Krčagovu smešteno 19 pacijenata, šestoro više nego juče.

10.12 - Kon: Treći pik može da traje 16 nedelja

Virus korona u svim zemljama oko Srbije pokazuje veliki potencijal i brzo se prenosi, jer ulazimo u period jesen-zima kada je najaktivniji, kaže epidemiolog Predrag Kon i dodaje da treći pik može da traje 12 do 16 nedelja.

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da će u Beogradu, Kragujevcu "pa i Valjevu" doći do povećanja broja novoinficiranih korona virusom u narednom periodu.

9.47 - Sazdanović: Apokaliptični scenario ako se ne budemo pridržavali mera

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu doktor Predrag Sazdanović objasnio je kako će se situacija razvijati ukoliko se "ne uzmemo u pamet" i da se epidemija polako budi svuda u Srbiji.

9.07 - Lalošević: Skener pokazuje ono što ne pokazuje rendgen

Načelnik dijagnostičko-radiološkog centra u KBC Dragiša Mišović Đorđe Lalošević je rekao da su pregledi skenerom važni zbog praćenja kovid pacijenata i zbog određivanja vrste terapije.

8.41 - Profesor Kočović za Kurir: Za pet dana Srbija će biti u ljubičastoj zoni

Profesor Petar Kočović za Kurir ističe da Srbija uskoro prelazi u najgoru, ljubičastu korona zonu, iako se od nedelje i zvanično nalazi u crvenoj korona zoni. Inače, prema podacima koje redovno objavljuje Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Srbija u poslednjih 14 dana ima 30 zaraženih na 100.000 stanovnika, zbog čega se nalazi u crvenoj zoni.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track