Najnovije vesti

UNS poziva novinare N1, Nove i Nova.rs da se odupru pritisku vlasnika i prestanu da krše Kodeks novinara
Foto: Printsceen

Reagovanje

UNS poziva novinare N1, Nove i Nova.rs da se odupru pritisku vlasnika i prestanu da krše Kodeks novinara

Društvo

Udruženje novinara Srbije (UNS) u saopštenju poziva novinare i urednike televizija N1 i Nova, kao i portala Nova.rs, da se odupru pritisku vlasnika i da prestanu da svojim izveštavanjem drastično krše Kodeks novinara.

- Kolege iz ovih medija podsećamo da je etičkim kodeksom propisano da "ekonomski i politički interesi izdavača ne smeju da utiču na uređivačku politiku na način koji bi imao za posledicu netačno, neobjektivno, nepotpuno i neblagovremeno informisanje javnosti". N1, Nova i Nova.rs prekršili su etička i profesionalna pravila izveštavajući o presudi ciriškog suda po tužbi Dragana Šolaka protiv Pinka, Informera i Studija B, kao i o informacijama koje je UNS objavio o tom sudskom postupku. Dragan Šolak je suvlasnik Junajted grupe u čijem su vlasništvu N1, Nova i Nova.rs - navodi se u saopštenju UNS i dodaje.

- N1 je krajem septembra vest o presudi objavio a da tu presudu nije video, da bi naknadno izmenio vest navevši da je reč o "saopštenju Junajted grupe". Prema smernicama Saveta za štampu, onlajn mediji svaku izmenu u objavljenom tekstu moraju da naznače i da navedu šta je u originalnom članku izmenjeno. Kada je UNS zatražio presudu od Junajted grupe i Okružnog suda u Cirihu i objavio članak da su i Junajted grupa i sud odbili da nam je dostave, mediji Junajted grupe pokrenuli su kampanju protiv Udruženja, predsednika Vladimira Radomirovića i predsednice Suda časti Ljiljane Smajlović. U toj kampanji, nespojivoj sa novinarstvom, mediji Junajted grupe obmanjuju sagovornike da je vest o presudi objavljena na osnovu "saopštenja Junajted grupe", prekrajaju njihove izjave, komentarišu izmišljene navode i lažno tvrde da UNS "štiti Vučićeve medije". Ovde nije reč o tome ko je za vlast ili protiv nje, već o pravilima novinarstva. Zahtev da se novinari uguraju u suprotstavljene političke tabore poguban je i za novinarstvo i za demokratiju. Po čemu su N1 i Nova bolji od provladinih medija ako ni sami ne poštuju novinarske standarde Udruženje novinara Srbije apeluje na novinare i urednike N1, Nove i Nova.rs da odbiju zahteve vlasnika koji su suprotni pravilima novinarstva i da ne dozvole zloupotrebu medija za njegove poslovne interese. UNS će kolegama koje izveštavaju u skladu sa odredbama Kodeksa novinara Srbije pružiti svu potrebnu pomoć i podršku - navodi se u saopštenju.

TV N1 je u odgovoru naveo da novinari N1 samostalno uređuju program i izveštavaju o događajima u Srbiji, bez uticaja i pritisaka i imaju slobodu da iznose svoje stavove o uređivačkoj politici.

- Novinari N1 pozivaju UNS da prestane sa kampanjom neistina protiv N1 i da konačno počne da se bavi zaštitom onih medijskih radnika u Srbiji koji zaista jesu pod velikim pritiscima i koji nesumnjivo dobijaju instrukcije ne samo vlasnika, nego i iz vrha vlasti i drugih centara političke moći - saopštio je N1.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...