Najnovije vesti

NOĆAS POČINJE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Kazaljke možda pomeramo poslednji put u oktobru, a evo od čega sve zavisi
Foto: Profimedia

važna informacija

NOĆAS POČINJE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Kazaljke možda pomeramo poslednji put u oktobru, a evo od čega sve zavisi

Društvo

Zimsko računanje vremena u Srbiji počinje noćas, a potrebno je da pomerite kazaljku jedan sat unazad, odnosno sa 3 na 2 sata.

Ovakvo računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu kad sledi letnje računanje vremena.

Praksa je da se svakog poslednjeg vikenda u oktobru pomera sat i prelazi na zimsko računanje vremena, a ovo pitanje je regulisano zakonom u većini evropskih zemalja i u Srbiji.

Zimsko vreme je u stvari standardno dok je privremeni prelazak na letnje računanje vremena počeo da se uvodi 1916. godine.

Ovo će možda biti i jedno od poslednjih pomeranja kazaljki jer je odbor Evropskog parlamenta izglasao da se 2021. ukine pomeranje sata koje se decenijama događa dva puta godišnje - u martu i oktobru.

Iako je već nekoliko puta najavljeno da će se odustati od te prakse poslednje pomeranje sata se još nije dogodilo, a konačno razrešenje situacije desiće se sledeće godine.

Evropski parlament doneo je rezoluciju kojom je nakon ankete među građanima odlučeno da se u zemljama članicama ukine pomeranje kazaljki na satu počevši od 2021. godine.

Rezolucija treba da bude stavljena na glasanje u parlamentima zemalja članica koje će se odlučivati između letnjeg i zimskog računanja vremena, a očekuje se da stopama EU krene i Srbija.

Naša zemlja je počela da koristi letnje računanje vremena 27. marta 1983. godine.

Nesuglasice oko pomeranja sata traju širom sveta duže od veka. Neke države ni danas ne pomeraju satove: Japan, Ekvador, Island, neke savezne države u SAD, Rusija, Belorusija, Ukrajina...

(Kurir.rs/Foto:Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...