U DEČJOJ KLINICI DRAGIŠA MIŠOVIĆ LEČI SE BEBA OD 5 MESECI: Povećan broj intubiranih i pacijenata u intenzivnoj nezi
Foto: Ana Paunković

broj se ne povećava drastično

U DEČJOJ KLINICI DRAGIŠA MIŠOVIĆ LEČI SE BEBA OD 5 MESECI: Povećan broj intubiranih i pacijenata u intenzivnoj nezi

Društvo -

Doktorka Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" ističe da su deca koja se nalaze na lečenju u toj ustanovi u dobrom stanju i da se broj ne povećava drastično.

"Trenutno je u našoj bolnici sedmoro pacijenata. Za vikend je bilo devetoro. Nema puno dece. Imamo dete od pet meseci koje je visoko febrilno koje nije lošeg opšteg stanja, ali je kovid pozitivno i primljeno je u bolnicu da se isprati njegovo stanje", istakla je Ostojićeva.

Na lečenju su, navodi, deca od pet meseci do 18 godina.

Inače, direktor KBC "Dragiša Mišović" Vladimir Đukić kaže da se broj kovid pacijenata povećava i da je u toj bolnici trenutno na lečenju i 11 dece i sedam majki, a povećan je i broj intubiranih pacijenata i pacijenata u intenzivnoj nezi. Ističe da su deca inače generalno zdrav deo populacije, kad je reč o korona virusu.

"Mišović" trenutno radi u dvojnom režimu - u jednom delu bolnice zbrinjavaju se kovid pacijenti, a u drugom delu leče pacijenti koji boluju od nekih drugih bolesti, onkološki pacijenti, a zatim pacijenti koji zahtevaju neodložne hirurške intervencije.

Dr Đukić kaže da će izgradnja dve kovid bolnice, u Batajnici u Beogradu, i u Kruševcu, sa po 1.000 kreveta, smanjiti pritisak na ostale zdravstvene ustanove, kao i da će moći da se posvete non kovid pacijentima.

"Zdravstveni sistem je ojačan. Ljudi su shvatili da imamo ozbiljno zdravstvo, mislim da ćemo uz nove bolnice koje se prave za kovid, u Kruševcu i Beogradu, moći da odahnemo. Mislim da smo izvukli pouke iz svega i da smo strateški napravili značajan iskorak u funkcionisanju zdravstvenog sistema", naveo je on i dodao da danas svi zdravstveni sistemi u svetu funkcionišu na granici izdrživosti, a da je Srbija shvatila da zdravstveni radnici nisu višak.

"Država je našla način, ljudima koji su bili u šestomesečnom periodu angažovani u kovidu deo finansijske nadoknade isplaćen je. Uz svakodnevne pohvale predsednika Vučića, najzad je vraćen dignitet zdravstvenim radnicima, vraćeno je poštovanje prema ljudima koji svakodnevno izgaraju na poslu", rekao je on.

(Kurir.rs/Tanjug, RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track