Najnovije vesti

DOKTOR SRĐA UPOZORAVA: Virus ima potencijal za veću snagu! Imunolog otkrio i šta nam preti! Ove 2 nove mere se razmatraju
Foto: RTS Printscreen

zabrinjava svaki porast brojki

DOKTOR SRĐA UPOZORAVA: Virus ima potencijal za veću snagu! Imunolog otkrio i šta nam preti! Ove 2 nove mere se razmatraju

Društvo

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže da nam preti eksponencijalni rast broja zaraženih korona virusom, ističući da moramo da učinimo sve da ne dođe do toga.

Srđa Janković je rekao da zabrinjava svaki porast brojki i zaraženih i preminulih i pacijenata na respiratoru.

"Najvažnije je sačuvati kontrolu nad tokom epidemije, ograničiti porast broja zaraženih. Pre nego što govorimo o pooštravanju, mere koje su na snazi moraju da se sprovedu. Izbegavanje okupljanja, maske, distanca, mogu mnogo toga da učine", naveo je član Kriznog štaba.

foto: RTS Printscreen

Prema njegovim rečima, virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu.

"Može da traje i nedeljama, cilj je da prolongiramo, da ne bude strm porast, da ne bi zdravstveni sistem bio pod udarom", naveo je Srđa Janković.

Dodao je da Srbiji preti eksponencijalni rast ističući da moramo da učinimo sve da ne dođe do toga.

Imunolog Dečje klinike u Tiršovoj navodi da već postoji fleksibilna mera da se kolektiv zatvori privremeno kada se pojavi širenje korone unutar ustanove, a da li treba ići na širu meru, zavisi od opšteg rizika od prenosa.

"Naglasak je na tome da treba zaustaviti porast, pre svega kontrolisanjem okupljanja, tu možemo mnogo da uradimo. U ovom trenutku ne možemo znati unapred ko je sve zaražen", naglasio je Janković.

Ukazuje da protivnik, korona virus, jeste nepredvidiv ali da i "mi idemo sa taktičkim znanjem o epidemiologiji".

Dodao je da će Krizni štab u narednom periodu razmatrati mogućnost uvođenja dve nove mere.

"To su obavezno PCR testiranje za ulazak u Srbiju i skraćivanje radnog vremena objekata, ali donošenje mera koje se ne sprovode neće ništa pomoći. Neki mere nisu sprovodili, nisu shvatili opasnost.. Kada je situacija dimnamična više je bitan sam tok epidemije neko neka brojka koja bi bila alarmantna. Mi vidimo da tok nije dobar i želimo da "skrenemo reku" u drugi tok, na nivo koji će biti prihvatiljiv", zaključio je on.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...