OBELEŽAVAMO SVETOG LUKU: Sutra, uoči slave, DVA POKLONA U KURIRU - IKONA SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM plus dodatak TV EKRAN
Foto: Kurir

OBELEŽAVAMO SVETOG LUKU: Sutra, uoči slave, DVA POKLONA U KURIRU - IKONA SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM plus dodatak TV EKRAN

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici u subotu, 31. oktobra, proslavljaju Svetog Luku. Tim povodom, Kurir sutra, uoči slave, poklanja ikonu Svetog Luke sa zlatotiskom i molitvom na poleđini i dodatak TV Ekran.

Običaji na ovaj veliki praznik razlikuju se od mesta do mesta. U nekim delovima Srbije na ovaj dan se poštuje običaj opasivanja torova koncem kako vukovi ne bi davili stoku, jer se zbog izreke "Ide Luka, evo vuka" veruje da je došla prava zima i da će vukovi uskoro početi da izlaze iz šume.

Sveti Luka je u narodu poznat kao zaštitnik lekara i zdravstvenih ustanova, pa se veruje da bi trebalo da mu se mole bolesni za ozdravljenje.

On se smatra jednim od prvih Hristovih učenika koji je širio hrišćansko učenje i nakon smrti apostola Pavla. Važi i za osnivača hrišćanskog ikonopisa jer je lično naslikao tri ikone Bogorodice.

Mnogi Srbi slave Svetog Luku kao krsnu slavu. Iako je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom, na ovaj dan ne bi trebalo raditi nikakve teže poslove. Kurir vam želi srećnu slavu!

U dodatku TV Ekran pročitajte intervjue, najave TV serija i najtačniji program!

Petar Benčina: I tajni agenti su sasvim obični ljudi. Popularni glumac opisuje kako je dočarao lik Nebojše u drugoj sezoni serije „Državni službenik“ Telekoma Srbija i otkriva na koji način se pripremao za nju.

Iva Štrljić: Uživam dok stvaram dve po svemu različite žene.

Filip Hajduković: Osećam čast, ali i tremu, jer igram Davorina Popovića.

foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track