SRBIJA ULETELA U TAMNO LJUBIČASTU ZONU! Dramatično upozorenje profesora Kočovića: Moramo da se spremimo za DUGU BORBU sa kovidom
Foto: Printscreen RTV Pink

treći talas bukti

SRBIJA ULETELA U TAMNO LJUBIČASTU ZONU! Dramatično upozorenje profesora Kočovića: Moramo da se spremimo za DUGU BORBU sa kovidom

Društvo -

Treći talas u Srbiji bukti, nalazimo se na indeksu od 116, što označava broj zaraženih u prethodnih 14 dana na 100.000 stanovnika, rekao je profesor informacionih tehnologija Petar Kočović.

Kočović je rekao da je Srbija na repu događaja i da je u jednom trenutku bila u odličnoj situaciji, ali da više nije.

- Raste broj broj novozaraženih širom sveta. Juče smo imali rekord sa više od 500.000 zaraženih dnevno - rekao je Kočović.

Malo ko je verovao, kako kaže, da će pandemija dugo da traje, za sada 294 dana.

- Moramo da se spremimo za duže vremenske okvire - rekao je Kočović.

Srbija se prema nekim merenjima trenutno nalazi u tamno ljubičastoj fazi epidemije.

Ističe da treći talas u Srbiji bukti i da se nalazimo na indeksu od 116, što kako kaže, obeležava broj zaraženih u prethodnih 14 dana na 100.000 stanovnika.

- Ovaj talas izaziva veću zarazu, ali procentualno manju smrtnost - rekao je Kočović.

Profesor Kočović naglašava da je situacija upozoravajuća.

KBC "Dragiša Mišović" skoro pun

Načelnica anestezije Kliničko-bolničkog centra "Dragiša Mišović" Duška Ignjatović kaže da su u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno na lečenju 174 kovid pozitivna pacijenta.

- Skoro su popunjeni svi kapaciteti koje smo ostavili za kovid pozitivne pacijente. Više od 20 pacijenata već imamo u jedinici intenzivne nege i oni su na nekoj vrsti mehaničke ventilacije - rekla je Ignjatović.

Doktorka je podsetila da bolnica "Dragiša Mišović" od 1. oktobra radi u dualnom režimu, da zbrinjavaju i kovid pacijente, ali i pacijente koji boluju od nekih drugih bolesti, a koji nisu zaraženi.

Naglašava da je oko 200 kreveta izdvojeno za kovid pacijente i da zbrinjavaju bolesnike sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Prosek pacijenata koji se leče u "Mišoviću" u ovom talasu je 57 godina i ima malo više muškaraca nego žena, a odnos je 60 prema 40.

Upitana da li je sada virus ojačao i da li izaziva ozbiljnije komplikacije, Ignjatović je navela da je od ukupnog broja zbrinutih pacijenata oko 10 odsto u jedinici intenzivnog lečenja, dok je u junu i julu u jedinicama intenzivne nege bilo 40 odsto od ukupnog broja zbrinutih pacijenata kod njih.

- Još je rano da govorimo o tome. Videćemo narednih dana - zaključila je Ignjatović.

(Kurir.rs/TV Pink/Foto:Printscreen RTV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track