ODLAZAK AMFILOHIJA: Otišao je kada je bio najpotrebniji! Njegovo ime biće zlatnim slovima upisano u istoriju!
Foto: Kurir, Zoran Šaponjić

Imamo za kim da plačemo

ODLAZAK AMFILOHIJA: Otišao je kada je bio najpotrebniji! Njegovo ime biće zlatnim slovima upisano u istoriju!

Društvo -

Od mitropolita juče se oprostile hiljade vernika. Ispraćaju u Podgorici prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, član Predsedništva BiH Milorad Dodik, mandatar za crnogorsku vladu Zdravko Krivokapić... Milo Đukanović izostao

Nepregledno duge kolone vernika preplavile su juče Podgoricu tokom poslednjeg oproštaja od mitropolita crnogorsko- primorskog Amfilohija!

Pokretač obnove

Uz prisustvo najviših crkvenih velikodostojnika i državnika iz Crne Gore i Srbije mitropolit je, po sopstvenoj želji, sahranjen u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u glavnom gradu Crne Gore, i to u kripti koja je posuta zemljom sa tri dela srpske zemlje - iz Jasenovca, s Kosova i Metohije i iz rodne Donje Morače.

foto: Kurir/ Z.Š.

Patrijarh Irinej služio je liturgiju u hramu, a tokom celog dana kraj odra mitropolita prošle su hiljade ljudi, koje su mu tako odale počast. Uoči polaganja u kriptu, kovčeg s telom Amfilohija je bio iznesen na plato ispred hrama, a tokom oproštajnih govora čulo se čuveno: „Ne damo svetinje“, koje se ranije mesecima orilo tokom litija. Liturgiji i sahrani su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski ministri Nebojša Stefanović i Nenad Popović, mandatar nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, lider Demokratskog fronta Andrija Mandić i mnogi drugi crnogorski političari, osim onih iz DPS Mila Đukanovića. Prisustvovao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Patrijarh Irinej je u svojoj besedi kraj odra mitropolita poručio da će njegovo ime biti zlatnim slovima zapisano u istoriji.

- Mitropolit Amfilohije se po ustoličenju susreo s neslućenim problemima. Susreo se s narodom otuđenim od vere, većina manastira je pretvorena u torove za stoku... Bio je pokretač duhovnih obnova u Crnoj Gori, njegovo ime biće zlatnim slovima upisano u istoriju. On je u vrhu srpskog bogoslovlja našega vremena, cenjen je u celom pravoslavlju. Svojim upokojenjem ostavlja veliku prazninu u životu naše crkve, posebno u Crnoj Gori. Otišao je u trenutku kada je njegovo prisustvo najpotrebnije Crnoj Gori i srpskom narodu - rekao je poglavar SPC.

foto: Kurir/ Z.Š.

Okadio svaki kamen

Vladika Joanikije, administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, govorio je o veličanstvenom ispraćaju mitropolita.

- Dolazak ovoliko značajnih ličnosti, ovoliko sveštenstva, pod ovako teškim uslovima je veliki događaj ravan velikoj žalosti koja je snašla Crnu Goru. Vaš dolazak je nama velika uteha. Kad plačemo, zajedno plačemo - lakše nam je. A plače Crna Gora, neka plače, ima i za kime. Bog mu je dao te je obnovio Crnu Goru i njene hramove, ulepšao lice, okadio svaki kamen, svako dete pomilovao, svakoga žalosnog utešio, svakog gladnog nahranio, sve trpeo i sve milovao svojom ljubavlju. On je bio čovek Hristove golgote i vaskrsenja i njegova teologija je teologija vaskrsenja - rekao je vladika nad odrom. Mitropolit je umro u petak u bolnici.

foto: Kurir/ Z.Š.

MATIJA BEĆKOVIĆ SVE RASPLAKAO

Nadao sam se da će Amfilohije sahraniti mene

Pesnik Matija Bećković na emotivan način se oprostio od voljenog vladike. Njegov govor je mnogim prisutnima naterao suze u oči.

- Tužni sabore, ožalošćeni narode, mlada slobodna Crna Goro, nadao sam se da će mitropolit Amfilohije sahraniti mene. Bila je to velika čast za svakog koga je sahranjivao proteklih godina, ali nebo je odlučilo da ja danas sahranjujem njega. Kažu da Bog svakog drži na zemlji dok ne uradi ono zbog čega se rodio. To je svojim životom potvrdio i mitropolit Amfilohije. Gospod ga je pozvao u pravi čas, baš kad je trebalo. Pozvao ga je na nebo gde će sad više uraditi za svoj narod i crkvu, nego da je ostao na zemlji, gde je učinio sve zbog čega se rodio - naveo je Bećković i dodao:

- Nova preporođena Crna Gora počinje od A, zato smrt nikom nije pala lakše nego njemu i zato je na odru ovako blažen i spokojan. Zato mi plačemo, a on i nebo se raduju.

foto: Printscreen

ALEKSANDAR VUČIĆ

Amfilohije bio velika ličnost

Predsednik Vučić je tokom posete Podgorici, na pitanje novinara da li bi smrt mitropolita mogla da utiče na položaj SPC srpskog naroda u Crnoj Gori, rekao da će „tek da se vidi koliko smo izgubili smrću mitropolita, inače velikog i harizmatičnog čoveka“.

- Mitropolit Amfilohije je nesumnjivo bio značajna ličnost, velika i važna ličnost i u srpskom narodu i u Crnoj Gori - rekao je Vučić.

foto: EPA Boris Pejović

ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ

Tvoje delo nam je zavet

Mandatar nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je da je jučerašnji oproštajni skup litija svih litija, koje su se slile sa svih krajeva, te da ih predvodi mitropolit Amfilohije. Krivokapić je rekao da je svaki susret sa Amfilohijem bio učenje i da mu je najlepši bio onaj nakon izbora u Crnoj Gori i zagralj tom prilikom:

- Reči koje si rekao tada neka odzvanjaju svim srcima, rekao si: „Blago meni“... Sveti vladiko, tvoj odlazak je žrtva i zalog budućnosti, a tvoje delo zavet. Oprosti svima nama ako smo te čime uvredili. Kako si se za života molio za nas, ne prestaj se moliti.

foto: EPA Boris Pejović

Kurir.rs, Z. Šaponjić - I. Kljajić/ Foto: Kurir, Zoran Šaponjić, EPA Boris Pejović, Printscreen

Kompletan tekst OPŠIRNO pročitajte u današnjem štampanom izdanju KURIRA.

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

ANTIKORONA PATROLA

Kafići krcati, svaki deseti dobio kaznu

ALARMANTNO

Bebe uz mleko popiju i opasnu plastiku iz flašica

MISTERIJA LIKVIDACIJE NAVIJAČA U BEOGRADU

Ni posle godinu dana nije otkriveno ko je ubio Kiću!

NIJE IMAO PORODICU! KOMŠIJE SAHRANILE UBIJENOG MUŠKARCA

Monstruma će stići zaslužena kazna!

UHAPŠENI TRGOVCI LJUDIMA IZ ŽABLJA

Obećavali posao u Belgiji, pa terali radnike da kradu

DA NIJE BILO KORONE, NE BIH NI NAPISAO ROMAN

Književnik Igor Marojević za Kurir o Jasenovcu, Srebrenici, bombardovanju...

EKSKLUZIVNO! MUŽ MINE LAZAREVIĆ PRVI PUT POSLE SVAĐE I HAPŠENJA GOVORI ZA KURIR

Ovo je moja istina! Ćutao sam zbog dece!

Ne propustite

DANAS POKLON U KURIRU! ŽENSKE ČARAPE: Mekane, udobne i pogodne za sve odevne kombinacije

Kurir danas svim čitateljkama poklanja ŽENSKE ČARAPE.

Elastične čarape do članka i u boji kože i sa ojačanjem na prstima idealne su za sve odevne kombinacije.

Oko zgloba je takođe postavljeno ojačanje, kako ne bi spadale. Makane su i udobne pa ih možete nositi tokom celog dana.

foto: Promo

Čitajte KURIR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja