ALARMANTNO: Bebe uz mleko popiju i opasnu plastiku iz flašica
Foto: Shutterstock

UPOZORENJE irskih naučnika s koledža Triniti

ALARMANTNO: Bebe uz mleko popiju i opasnu plastiku iz flašica

Društvo -

Milioni čestica mikroplastike, za koje se sumnja da izazivaju upale,
neplodnost ili rak, oslobađaju se pri sterilisanju flašica i pripremi mleka

Bebe koje se hrane iz plastičnih flašica svakog dana unose milione čestica mikroplastike, alarmantni su zaključci istraživanja koje je sproveo koledž Triniti u Dablinu!

Uticaj na imunitet

Do oslobađanja, kako se navodi, miliona mikročestica i biliona nanoplastičnih čestica dolazi prilikom procesa sterilisanja flašica i pripreme mleka, a stručnjaci ističu da je od izuzetne važnosti da se utvrdi kakav je uticaj ove mikroplastike na zdravlje novorođenčadi. Irski naučnici su u svom istraživanju testirali flašice od polipropilena, koje čine 82 odsto flašica na tržištu.

- Već smo počeli da utvrđujemo kako ove čestice utiču na naš imunološki sistem. Lično sam pobacao sve plastične posude koje sam koristio. U slučaju da imam malo dete, prilagodio bih način na koji mu pripremam hranu - istakao je prof. Džon Boland sa koledža Triniti i dodao da je, uprkos tome što će mnoge od tih čestica biti izbačene iz tela, potrebno utvrditi koliko njih će biti apsorbovano u organizmu.

Posledice na zdravlje

Iako ima indicija da plastične hemikalije mogu oštetiti probavne organe, podstaći razvoj upala, neplodnost ili rak, naučnici kažu da su posledice po zdravlje ljudi zasad nedovoljno istražene i još uvek nepoznate.

Jelena Milić iz organizacije Alternativa za bezbednije hemikalije (Alhem) istakla je za Kurir da je mikroplastika sve veći problem u svetu i da ona sigurno ostavlja posledice i po životnu sredinu i na zdravlje ljudi.

- Te izuzetno sitne čestice ulaze u organizam i gomilaju se u njemu, a još uvek nismo svesni svih efekata mikroplastike, ali oni sigurno postoje - istakla je Milićeva, koja roditeljima preporučuje da prilikom kupovine flašica čitaju etikete, da provere da li je proizvod bez bisfenola A (BPA free), da kupuju kod distributera, na pouzdanim mestima i samo proizvode koji imaju bar-kod.

Istraživanje američkih naučnika Mikroplastika pronađena u plućima i jetri

Tim američkih naučnika saopštio je u avgustu da su mikroplastiku i nanoplastiku pronašli u uzorcima uzetim iz pluća, jetre, slezine i bubrega kod ljudi. Tom prilikom su, kako su naveli, otkrili desetine vrsta plastičnih komponenti, uključujući polietilen, koji se koristi za izradu plastičnih kesa i polietilen tereftalat (PET), koji se koristi za izradu plastičnih boca.

R. Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track