LONČAR: Nemačka ustupila Srbiji 200.000 doza vakcine protiv gripa
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

donacija nemačke ambasade

LONČAR: Nemačka ustupila Srbiji 200.000 doza vakcine protiv gripa

Društvo -

BEOGRAD - Nemačka ambasada donirala je zdravstvenim ustanovama u Srbiji pet kliničkih respiratora, a donaciju je danas u Kliničkom centru Srbije ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru uručio ambasador Nemačke Tomas Šib.

Pet respiratora biće raspoređeno u intenzivnim negama klinika Kliničkog centra Srbije, a vrednost donacije je 145.000 evra.

Šib je poručio da broj zaraženih širom sveta raste, da je važno da se nosi maska, održava distanca, da svaki pojedinac brine o ljudima u svom okruženju i da se samo tako može pobediti virus.

"Ovo je skroman signal nemačke podrške. U pitanju je pet respiratora nemačkog proizvođača. Nadam se da ćemo respiratorima doprineti da pacijenti u Srbiji brže oporave", rekao je Šib.

Podseća da je Nemačka preko Svetske zdravstvene organizacije obezbedila donaciju rukavica za jednokratnu upotrebu za zdravstvene radnike.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Jasno je da samo zajedno možemo pobediti virus", rekao je Šib i dodao da Srbija može računati na solidarnost NemLONČLARačke i EU u borbi protiv virusa korona.

Direktor KCS Milika Ašanin rekao je da je u trećem talasu dva, tri puta više zaraženih dnevno, nego u prvom i drugom talasu.

"U ovom talasu epidemije 10 do 15 odsto pacijenata se prima na bolničko lečenje, a nekada je jedini način da prežive da budu priključeni na respirator", naveo je on.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar zahvalio se Nemačkoj na donaciji i istakao da je važna solidarnost u ovom momentu, a da pomoć Nemačke nijednog momenta nije stala.

"Kada imate dobar respirator mnogo je lakše raditi i pomoći svim pacijentima. Ova epidemija traje već dugo, nismo sigurni kada će se završiti. Moramo biti spremni na dalju solidarnost, dalju pomoć jedni drugima", rekao je Lončar.

On je pozvao građane da se pridržavaju mera, jer je to jedini način da se sačuva zdravlje. Zahvalio se Nemačkoj zato što je ustupila oko 200.000 doza grip vakcina građanima Srbije.

Pozvao je građane da izbegavaju rizična mesta. Lončar je napomenuo da se u Nemačkoj uvodi jedna vrsta karantina i policijskog časa sa zatvaranjima restorana, kafića, jer neće moći da izdrži zdravstveni sistem.

"Kada vam nemački zdravstveni sistem, koji važi za najbolji u svetu, kaže da neće moći da izdrže to mnogo govori. Molio bih građane Srbije da shvate da ne postoji zdravstveni sistem u svetu koji može da izdrži ako se građani ne pridržavaju mera", naveo je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track