UNESKO PONOVO UPOZORAVA VOJINA RAKIĆA ZBOG LAŽNOG PREDSTAVLJANJA: Uklonite naše ime i logotip, nemate saglasnost da ih koristite!
Foto: Prinstcreen

krši rpavila

UNESKO PONOVO UPOZORAVA VOJINA RAKIĆA ZBOG LAŽNOG PREDSTAVLJANJA: Uklonite naše ime i logotip, nemate saglasnost da ih koristite!

Društvo -

Matije Guvel, direktor odseka za informacije od javnog značaja UNESKA, ponovo je upozorio Vojina Rakića iz Centra za bioetičke studija da ne koristi ime i logo ove organizacije u javnom predstavljanju.

Rakić se, podsetimo, predstavljao kao šef katedre za bioetiku Uneska i nedavno je kritikovao Srbiju kao jednu od četiri zemlje u kojoj su navodno zloupotrebljene restriktivne mere radi jačanja vlasti u pandemiji.

Ovo nije prvi put da se Guvel zvaničnim pismom obraća Rakiću. Naime, dopis o zabrani korišćenja logotipa Uneska, kao i svih akronima, Guvel je već poslao Rakiću u avgustu, o čemu je Kurir pisao, ali to očigledno nije ispoštovano. I ovoga puta zahtevali su da se momentalno ukloni sve što ukazuje na zloupotrebu imena Uneska.

Prenosimo pismo u celost koje je Rakiću upućeno 28. oktobra:

"Poštovani gospodine Rakiću, pišem vam ponovo, u vezi vaše upotrebe naziva UNESCO. Uprkos našem pismu od 26. avgusta i e-mailu od 1. septembra, u kojima se naznačava, najjasnijim rečima, da niste ovlašćeni da koristite ime i logo UNESCO, obavešteni smo da i delje dajete izjave kao "šef Uprave za UNESKO katedre za bioetiku", što pogrešno indicira da imate veze sa našom organizacijom.

Niste nominovani kao funkcioner UNESCO. Zbog toga, niste ovlašćeni da korisite ime ili logo UNESCO. Međunarodni centar zdravlja, prava i etike na Univerzitetu Haifa, kojem je dodeljen status sedišta UNESCO, zaista ima zadatak da koordinira međunarodnu mrežu, ali nije ovlašćen da imenuje druge institute kao pod-sedišta ili da ih ovlašćuje da koriste ime ili logo UNESCO.

Ime, akronim i logo UNESCO su upisani i prihvaćeni od strane država članica Pariske unije pod članom 6 Pariske konvencije o zaštiti intelektualne svojine kao intelektualna svojina UNESCO. Vi ne možete da koristite ime naše organizacije bez naše pisane saglasnosti.

UNESCO smatra ovakva pitanja veoma ozbiljnim problemom i ima mehanizam da spreči svako neovlašćeno korišćenje imena od strane bilo kojih pojedinaca ili entiteta u državama članicama Pariske konvencije.

Molimo vas da odmah prestanete sa predstavljanjem kao "šef Uprave za UNESKO katedre za bioetiku", uklonite UNESCO iz vaše titule i prekinete sa bilo kakvim povezivanjem sa UNESCO u bilo kakvoj budućoj komunikaciji.

Hvala vam na saradnji.

Matije Guvel, Direktor Odsek za informacije od javnog značaja."

foto: Printscreen

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track