OBELEŽITE MITROVDAN UZ KURIR! U nedelju, 8. novembra, DVA POKLONA: IKONA SVETOG DIMITRIJA sa zlatotiskom i MAGAZIN LENA
Foto: Kurir

OBELEŽITE MITROVDAN UZ KURIR! U nedelju, 8. novembra, DVA POKLONA: IKONA SVETOG DIMITRIJA sa zlatotiskom i MAGAZIN LENA

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva u nedelju, 8. novembra, obeležava dan Svetog velikomučenika Dimitrija, praznik koji je u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Tog dana, Kurir svim čitaocima poklanja DVA POKLONA - ikonu sa zlatotiskom i molitvom plus porodični magazin Lena.

U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima. Kako kažu narodna verovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude u svom domu, taj će preko cele godine noćivati po tuđim kućama.

Ovaj datum se u narodu označava i kao hajdučki rastanak i doba godine kada počinje zima.

Svetac koga kao krsnu slavu slave mnoge srpske porodice propovedao je hrišćanstvo i javno priznao pred Maksimilijanom da je hrišćanin. Razjareni car bacio je zbog toga Dimitrija u tamnicu. U tamnici mu se javio anđeo, koji ga je ukrepio u stradanjima. Posle nekoliko dana je pogubljen.

Hrišćani su tajno sahranili njegovo telo, iz kojeg je počelo da teče miro, kojim su se bolesni lečili. Mošti Svetog Dimitrija, koji je svoje bogatstvo razdelio siromašnima, nalaze se u Solunu. Sveti Dimitrije je i zaštitnik ovog grčkog grada, dok Rusi smatraju Svetog Dimitrija pokroviteljem Sibira.

U magazinu Lena pročitajte savete o ishrani, zdravlju, modi, uređenju doma, savete i zanimljivosti iz Srbije i sveta, a čeka vas i ekskluzivni intervju!

foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track