PATRIJARH IRINEJ POZITIVAN NA KOVID 19: Poglavar SPC se testirao na koronu zbog prisustvovanja Amfilohijevoj sahrani
Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll/DS

OPREZAN

PATRIJARH IRINEJ POZITIVAN NA KOVID 19: Poglavar SPC se testirao na koronu zbog prisustvovanja Amfilohijevoj sahrani

Društvo -

Patrijarh nema nikakvih simptoma i problema. Smešten je u bolnicu kako bi se pratilo njegovo zdravstveno stanje, jer ima 90 godina, navodi vikarni episkop poglavara SPC Stefan Šarić

Vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save, otkriva za Kurir da je poglavar SPC testiran na koronavirus nakon povratka iz Crne Gore, gde je u nedelju pred hiljadama okupljenih vernika i crkvenih velikodostojnika služio opelo blaženopočivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju Radoviću.

foto: Zorana Jevtić

Molitve vernika

- Patrijarh Irinej je zbog posete Crnoj Gori testiran i ispostavilo se da je pozitivan. Nema nikakvih simptoma i problema. Smešten je u bolnicu kako bi se pratilo njegovo zdravstveno stanje, jer ima 90 godina - navodi vladika Stefan.

Dodaje da je važno da građani povedu računa o epidemiološkim merama, kako bi se sprečilo širenje epidemije.

- Svi vernici se svakako mole. To je važno, a važno je i da se svi pazimo i da ne doprinosimo daljem širenju epidemije. Treba da budemo društveno odgovorni, da se pazimo, da se ljudi na vreme testiraju ako primete neke simptome. Važno je da sačuvamo one koji su zdravi, a za ove koji su, nažalost, pozitivni na virus, da se molimo za njihovo ozdravljenje - dodaje vikarni episkop.

Samoizolacija

foto: Nebojša Mandić

Patrijarh Irinej je, podsetimo, u noći između srede i četvrtka primljen u vojnu kovid bolnicu "Karaburma", nakon što mu je testiranjem potvrđeno prisustvo koronavirusa. Iz SPC poručuju da je patrijarh Irinej dobrog opšteg stanja, bez tegoba i bez povišene telesne temperature.

- Na bolničko lečenje je primljen radi lekarskog nadzora i kontrole. O njegovom zdravstvenom stanju konzilijarno će brinuti tim lekara različitih specijalnosti - navode iz SPC.

Osim patrijarha, podsetimo, koronu ima i episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije, kao i pet monahinja iz Pećke patrijaršije. Joanikije je odmah po dobijanju prvih simptoma otišao u samoizolaciju u manastiru Đurđevi stupovi.

- Vitalni parametri su stabilni - telesna temperatura, saturacija i krvni pritisak, a njegov subjektivni osećaj je dobar - navodi se u saopštenju Eparhije budimljansko-nikšićke.

Mitropolija objavila telegrame

Saučešće Đukanovića na prvom mestu

Na zvaničnom sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske juče su objavljeni svi pristigli telegrami povodom smrti mitropolita Amfilohija, a na prvom mestu u dugom spisku telegrama objavljen je onaj koji je poslao predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji, da podsetimo, sahrani nije prisustvovao.

Objavljeni su, takođe, i telegrami pristigli iz celog sveta, od brojnih ambasada, organizacija, političara i istaknutih pojedinaca. Među objavljenim telegramima je i onaj od predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kako se navodi, izjavio je iskreno saučešće sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu mitropolije u bolu i tuzi.

Foto/Source:Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll/DS/K. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja