KORONA I DALJE ŽESTOKO UDARA PO SRBIJI! Opet oboren crni rekord - 2.677 zaraženih za dan, na respiratorima već 77 pacijenata
Foto: Profimedia

PORAZNO

KORONA I DALJE ŽESTOKO UDARA PO SRBIJI! Opet oboren crni rekord - 2.677 zaraženih za dan, na respiratorima već 77 pacijenata

Društvo -

Beograd i dalje ima više od hiljadu inficiranih, ali rapidno raste broj pozitivnih u Novom Sadu i Kragujevcu, koji broje više od dve stotine

Srbija je juče opet oborila crni rekord - 2.677 zaraženih za dan, a već 77 pacijenata je na respiratoru. Beograd je opet premašio hiljadu - 1.084 nova slučaja, ali su 200 premašili i Novi Sad i Kragujevac. Epidemiolog Predrag Kon upozorio je da je popunjenost bolnica kritična i da će pacijenti iz Beograda uskoro morati u unutrašnjost.

Za 24 sata preminulo devet osoba, a ukupno je testirano 11.192 građana. - Opterećenost je ogromna i pomoć je potrebna. U situaciji smo kada će oboleli stanovnici Beograda morati da se eventualno upućuju na lečenje u bolnice po Srbiji. Izbegavajte gužve i mesta gde se možete zaraziti. Izbegavajte i smanjite kontakte - napisao je Kon na Fejsbuku i podsetio da su vikendi dani kada dolazi do češćih kontakata i organizovanih zabava, što povećava šanse za zaražavanje, te da je zato neophodan dodatan oprez.

foto: Profimedia

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da se dnevno u kovid ambulantama obavi od 2.800 do 3.000 pregleda i da je najveći problem u Beogradu i pozvao je sve građane da se narednih deset dana uzdrže od kontakata.

- Nisu rešenje represivne mere poput vanrednog stanja, policijskog časa. Ovo je pitanje svesti i samosvesti, lične kontrole - rekao je Đerlek za TV Prva. Kovid bolnica u Areni već ima 360 pacijenata, ima mesta za još 150, naveo je načelnik te bolnice potpukovnik Predrag Bogdanović za TV Prva, dok je pomoćnik direktora KC Niš Radmilo Janković za RTS izjavio da će, s obzirom na to da se situacija komplikuje, i hala Čair sa 190 mesta od ponedeljka primati kovid pacijente.

foto: Zorana Jevtić

Prof. dr Predrag Stevanović, načelnik Klinike za reanimaciju i anesteziologiju KBC "Dragiša Mišović", kaže da je drugi talas, jun mesec, bio pakao, ali da nije mogao ni da zamisli da može da bude i teže.

- Sada smo imali jedan strašan pritisak pacijenata, ima ih puno i čujete stalno sirene kola Hitne pomoći. Taj posao je toliko težak da, verujte, u svojih 35 godina ja nisam radio s težim pacijentima. Mi o kovidu već znamo dosta, ali nas još iznenađuje - možete imati pacijenta koji je sasvim dobar i on za pet minuta krene u progresiju bolesti - rekao je on za RTS.

Korona se širi

Zatvoren vrtić u Jagodini

Vrtić "Bambi" u Jagodini je privremeno zatvoren zbog korone jer su tri vaspitačice zaražene, naveo je portal Infocentrala. Vrtić je dao preporuku roditeljima da decu ne vode ni u druga obdaništa kako ne bi došlo do širenja virusa. A direktorka predškolske ustanove "Vukica Mitrović" u Leskovcu, njena zamenica, kao i referent i sekretar uprave te ustanove, inificirani su koronom, potvrđeno je Beti iz pouzdanih izvora. Među inficiranima su i dve vaspitačice i dve spremačice, kao i jedna trijažna sestra, dok među decom nema zaraženih.

Foto: Profimedia/Kristina Vasković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track