Dve varijante za auto-put do Crne Gore

Koridor 11

Dve varijante za auto-put do Crne Gore

Društvo -
Za Koridor 11 postoje dve varijante - jedna bi od Požege vodila preko Sjenice, a druga preko Zlatibora i Prijepolja, rekao ministar Velimir Ilić

BEOGRAD - Ministar za građevinu i urbanizam Velimir Ilić izjavio je da autoput do Crne Gore, Koridor 11, predstavlja najvažniju investicija u istoriji Srbije, a da za njegovu trasu postoje dve varijante - jedna bi od Požege vodila preko Sjenice, a druga preko Zlatibora i Prijepolja.

"Stručnjaci su nedavno dostavili studiju, ja sam je gledao, i državna revizorska komisija je pronašla da je trasa preko Sjenice kraća 40 kilometara i jeftinija 600 miliona evra", kazao je Ilić za sutrašnji Danas. On je rekao da je izbor deonice i političko pitanje koje vlada mora da reši pošto je preko Sjenice kraće i jeftinije, ali je potrebno rešiti problem zimskog održavanja, zbog niskih temperatura i velikih smetova na Peštaru, dok trasa preko Zlatibora povezuje mesta u kojima živi veliki broj ljudi.

Ilić je potvrdio da je Kina iskazala veliko interesovanje za učešće u izgradnji tog puta, ali i naveo da će u tom poslu i domaća industrija moći da očekuje deo kolača. "Ja sam bio u poseti Kini, sreo sam se sa njihovim političkim vrhom i bankarima i oni imaju zaista jak interes da uđu u taj posao. Svi znaju da je put isplativ, naročito preko naplate putarine, a posebno ovaj deo koji je sada u fazi izrade, do Ljiga", kazao je Ilić.

On je najavio da će pored koridora 11, jedan od prioritetnih projekata biti i izgradnja punog prstena obilaznice oko Beograda "Mislim da bi sada trebalo da "napadnemo" celu obilaznicu, most kod Borče, most na Vinči koji će odvući saobraćaj za Banat i Pančevo sa Koridora 10, a ubaciti istovremeno saobraćaj za koridor 11 preko Rakovice", kazao je Ilić. On je izrazio očekivanje da ovi projekti mogu da budu završeni za vreme njegovog mandata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja