TIODOROVIĆ IZNEO ALARMANTNE PODATKE: Još jedna teška noć, u OVIM GRADOVIMA je bilo posebno teško! Evo kada se očekuje smirivanje
Foto: Pink Printscreen

Efekat mera tek sledeće nedelje

TIODOROVIĆ IZNEO ALARMANTNE PODATKE: Još jedna teška noć, u OVIM GRADOVIMA je bilo posebno teško! Evo kada se očekuje smirivanje

Društvo -

Epidemiolog Branislava Tiodorović izjavio je danas da je za nama još jedna teška noć.

- Bilo je teško u celoj jugoistočnoj Srbiji, u Nišu, Aleksandrovcu, Kruševcu, Zaječaru, Vranju, Preševu, Bujanovcu, podaci su vrlo zabrinjavajući. Povećava se broj hospitalizovanih, u Leskovcu smo pre nekoliko dana imali 7 pacijenata u kovid bolnici a sad već 52. To dovoljno govori koliko se ova situacija brzo menja. Pravilo je kao što smo imali negde u aprilu, maju broj se povećao prvo na severu, a onda počinje da raste na jugu i jugoistoku - kaže epidemiolog.

Tiodorović objašnjava i zašto sada imamo sve veći broj zaraženih.

- Građani se više testiraju zato i imamo veći broj pozitivnih, a sigurno je da ih ima više nego što se dijagnostikuje. Mladi često imaju laku sliku ili nemaju uopšte tegobe, dolaze sa asimptomatskim oboljenjem, što je dobro za njih, ali ne i za njihovu okolinu. Već u Kliničkom centru zapažamo da je na intenzivnim negama sve više pacijenata koji su radno aktivni, ili na najtežem delu na mehaničkoj ventilaciji imamo starijih osoba. I mladi se mogu razboleti s teškom kliničkom slikom - upozorava Tiodorović.

On kaže i da će broj obolelih nastaviti da raste.

- Imamo ozbiljnu situaciju a ovaj broj će rasti sigurno još narednih dana, a tek krajem nedelje ili početkom sledeće možemo očekivati promenu u smislu zaravnjenja epidemijske krive. Efekat mera koje danas počinju da se primenjuju možemo očekivati tek oko 1. decembra, kada može doći do laganog postepenog pada i smirivanja i to sve pod uslovom da poštujemo mere - poručuje epidemiolog Branislav Tiodorović.

Kako kaže, poziv na primenu mera nije poziv na poslušnost, već na odgovornost.

- Ovo je poziv da razmišljamo o bakama, dekama, prijateljima. Ograničenje rada ugostiteljskih objekata je bilo neophodnost. Pogledajte šta se dešava u Mađarskoj i Rumuniji - naveo je on.

Kada je reč o školama, ističe da je situacija dobra, da malo više zaraženih ima među đacima srednjih škola u odnosu na osnovne. Posebno je pohvalio đake i prosvetne radnike, ali i roditelje zahvaljujući kojima su sve mere sprovedene u školama.

- Predložio sam da zimski raspust bude od 19. decembra do 20. januara, i za đake u Vojvodini i ostatku Srbije, trajaće možda koji dan više od planiranog. Na taj način bi mogli da obuhvatimo sve praznike i katoličke i pravoslavne - naveo je on.

Tiodorović je naveo da je preporuka da svi koji mogu rade od kuće.

(Kurir.rs/TV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track