SRBIJA TUGUJE ZA OCEM: Vernici padali na kolena pred kovčegom patrijarha Irineja
Foto: Ana Paunković

OPROŠTAJ

SRBIJA TUGUJE ZA OCEM: Vernici padali na kolena pred kovčegom patrijarha Irineja

Društvo -

Zemni ostaci poglavara SPC preneti juče ujutru u Patrijaršijski dom, potom
u Sabornu crkvu, te u Hram Svetog Save. Kovčeg je, zbog epidemioloških
mera, bio potpuno zatvoren, a u delu glave i grudi prekriven staklom.

Vernici Srpske pravoslavne crkve opraštali su se juče od patrijarha Irineja - u Sabornoj crkvi i Hramu Svetog Save, gde je bio izložen kovčeg s njegovim zemnim ostacima, a mnogi od njih su plakali i padali na kolena pred sandukom.

foto: Zorana Jevtić

Počasna garda Vojske Srbije unela je juče ujutru (8.15) u zgradu Patrijaršije kovčeg sa zemnim ostacima srpskog patrijarha, gde je služeno opelo.

foto: Ana Paunković

- Pomen patrijarhu i ocu našem Irineju u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu služili su mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop šumadijski Jovan, episkop kruševački David i episkop niški Ilarion u molitvenom prisustvu episkopa remezijanskog Stefana, vikara patrijarha srpskog - navedeno je na sajtu SPC.

foto: Profimedia

Sveta jevanđelja nad odrom

Potom je počasna garda Vojske Srbije kovčeg unela u Sabornu crkvu, gde se već okupio veliki broj vernika. Kovčeg s telom patrijarha bio je potpuno zatvoren, a u delu glave i grudi prekriven staklom. Iz Saborne crkve, kovčeg je prenet u Hram Svetog Save, gde će patrijarh i počivati u kripti, i zatim položen na odar. Deo vernika je došao i ovde da se oprosti od patrijarha, a tokom celog jučerašnjeg dana i noći beogradski sveštenici su čitali sveta jevanđelja nad odrom.

foto: Profimedia

Patrijarh Irinej će biti sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save nakon liturgije i opela. Očekuje se da će liturgiju služiti vladika dabrobosanski Hrizostom. Patrijarh Irinej je preminuo u petak, u 7.07, u vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ od posledica koronavirusa.

foto: Zorana Jevtić
foto: Ana Paunković

Očajanje

Mnogobrojni vernici, potreseni zbog smrti patrijarha Irineja, koje su naši reporteri zatekli dok su palili sveće, rekli su nam da su sada u još većem strahu jer je Srbija izgubila svog duhovnog oca, pomiritelja, onog koji nam je ulivao hrabrost i nadu. Sada se još više plaše šta će biti sa svima nama zbog buktanja pošasti (koronavirusa).

foto: Nemanja Nikolić

SATNICA SAHRANE

  • U 9 sati počinje liturgija za upokojenje i služiće se u centralnom delu Hrama, gde će biti izloženo telo patrijarha
  • Patrijarh će biti sahranjen u kripti nakon liturgije i opela
  • Prema protokolu, na sahrani patrijarha govoriće: mitropolit Hrizostom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i otac Petar Lukić, starešina beogradske Saborne crkve

Tradicionalno jedinstvo

VOJSKA ISPRATILA PATRIJARHA

foto: Ana Paunković

Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da pripadnici Vojske, zajedno sa svojim narodom, ispraćaju Njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja. Pripadnici Garde Vojske Srbije nosili su kovčeg sa zemnim ostacima patrijarha Irineja i formirali počasne špalire ispred Saborne crkve, u kojoj je održana sveta liturgija, i Hrama Svetog Save, gde će patrijarh Irinej biti sahranjen.

- Na taj način, simbolično se potvrđuje tradicionalno jedinstvo Vojske i SPC kao vekovnih i trajnih stubova države Srbije - navodi se u saopštenju ministarstva, kao i da je patrijarh Irinej bio veliki zagovornik inicijative o uvođenju verske službe u Vojsku 2011.

Kurir.rs/ Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja