TRUDIMO SE DA VAKCINE U SRBIJI STIGNU U DECEMBRU Brnabić: To zavisiti od toga koliko se brzo registruju u zemljama porekla!
Foto: Tanjug/ Dimitrije Nikolić

u proceduri

TRUDIMO SE DA VAKCINE U SRBIJI STIGNU U DECEMBRU Brnabić: To zavisiti od toga koliko se brzo registruju u zemljama porekla!

Društvo -

NIŠ - Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je danas da se država trudi da omogući da vakcine protiv COVID-19 budu u Srbiji tokom decembra, ali je navela i da će to zavisiti od toga koliko se brzo registruju u zemljama porekla.

Ona je navela da se procedurom oko nabavke vakcina bave nadležne službe kako pri Ministarstvu zdravlja, tako i Batut, Torlak, kao i one pri Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

"Mi smo deo COVAX mehanizma ali takođe i bilateralno razgovaramo sa svim stranama. Od američkog Fajzera sa kojim imamo predugovor, kineskog Sinufarma sa kojim u ovom trenutku radimo na predugovoru, imamo komunikaciju sa ruskim proizvođačem Sputnjik 5 vakcine, takođe i sa AstraZenekom", kazala je Brnabićeva novinarima u Nišu.

Prema njenim rečima, na pitanju vakcina se radi već duže vreme, nekoliko meseci, kako bi se obezbedilo da Srbija bude jedna od prvih zemalja koja ima pristup vakcinama.

"Takođe i kako bi obezbedili da one prođu sve standardne procedure na najbrži i najefikasniji mogući način. Ravnopravno pregovaramo sa svim proizvođačima kako bi građani Srbije imali vakcinu koju žele ili onu u koju imaju najviše poverenja", navela je Brnabić i dodala da država mora da garantuje da su te vakcine bezbedne što se, kako kaže, "ne dovodi u pitanje".

Kurir.rs/Tanjug

Foto Tanjug/ Dimitrije Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track