AMBER ALERT: U Srbiji godišnje nestane između 1000 i 1500 dece! Fondacija "Tijana Jurić" predlaže OVAJ sistem! (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Sve češće u medijima i na društvenim mrežama vidimo apele porodica koje traže svoje najdraže koji su nestali - decu, ljude srednjih godina, što starije...

Ponekad nestalu osobu policija pronađe nakon nekoliko dana, a ponekad se ispostavi ono najgore, ali dešava se da neke policija godinama ne pronađe.

Vladimir Arsić, novinar i pisac iz Fondacije "Tijana Jurić" kaže da se u Srbiji godišnje prijavi nestanak između 1300 i 1500 dece, da se najveći procenat te dece pronađe i sve se završi sa srećnim epilogom.

"Procenjujemo da isto toliko ima nestalih i odraslih osoba, ali njihov procenat pronalaska je neuporedivo manji", izjavio je Arsić u "Pulsu Srbije" na Kurir televiziji.

On kaže da se Fondacija "Tijana Jurić" zalaže za formiranje javnog registra nestalih, koji ima 90 odsto zemalja u Evropi.

"U Srbiji postoji takav registar, ali samo unutar Ministarstva unutrašnjih poslova, što znači da ima interni značaj, dakle to je poverljivi dokument. Naša fondacija se zalaže za javni registar u koji bi svako mogao da ima uvid", objasnio je Arsić.

On je istakao da se ta fondacija posebno zalaže za uvođenje sistema "Amber alert", čija se primena pokazala izuzetno efikasnom u zemljama koje ga imaju.

Arsić nam je detaljno objasnio kako funkcioniše taj sistem.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track