ŠOKANTNO: Za tri i po godine razmatrano više od 166.000 slučajeva nasilja u porodici, izrađeno više od 51.000 planova zaštite
Ilustracija, Foto: Shutterstock

užas

ŠOKANTNO: Za tri i po godine razmatrano više od 166.000 slučajeva nasilja u porodici, izrađeno više od 51.000 planova zaštite

Društvo -

BEOGRAD - Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka svetske kampanje "16 dana aktivizma", Ministarstvo pravde saopštilo je danas da je za gotovo tri i po godine primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano više od 166.000 slučajeva nasilja u porodici.

"Od 1. juna 2017. godine, kada je počela primena tog zakona, pa do kraja oktobra ove godine, grupe za koordinaciju i saradnju, koje su obrazovane na području svakog osnovnog javnog tužilaštva, izradile su 51.823 individualna plana zaštite i podrške žrtvama", navodi se u saopštenju.

U saopštenju piše i da su javni tužioci u tom periodu podneli 61.249 predloga za produženje hitnih mera zaštite, dok su sudovi usvojili 60.055 tih predloga.

"Pre gotovo tri i po godine značajno je unapređena krivično pravna zaštita žena i uvodjenjem četiri nova krivična dela u kazneni sistem Srbije – proganjanje, polno uznemiravanje, sakaćenje polnog organa i zabrana prinudnog braka", navedeno je u saopštenju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Od juna 2017. do kraja oktobra 2020. godine za krivično delo proganjanje doneto je 130 osuđujućih presuda, dok su za polno uznemiravanje donete 84 osuđujuće presude.

"Ministarstvo pravde podseća da je u aprilu ove godine dalo preporuku da se rad grupa za koordinaciju i saradnju odvija onlajn i da je, uz podršku Ujedinjenih nacija – Programa za razvoj (UNDP), pokrenut pilot program u osam osnovnih javnih tužilaštva da se sastanci tih grupa održavaju preko aplikacije ZOOM", istakli su.

Cilj toga je, kako su rekli, da se žrtvama nasilja u porodici pruži sveobuhvatna i celovita zaštita i tokom krize izazvane virusom korona, a da sa druge strane budu ispoštovane i sve preporuke za sprečavanje širenja virusa.

Ministarstvo pravde pozvalo je nadležne državne organe da se još intezivnije uključe u borbu protiv porodičnog nasilja, sa ciljem da se spreči njegova eskalacija i slučajevi u kojima dolazi do smrtnih ishoda.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track