ODLIČNA VEST ZA LEČENJE ZARAŽENIH KORONOM! Povećan protok kiseonika u Kliničkom centru Kragujevac
Foto: Dragomir Ilić

nOVI APARAT

ODLIČNA VEST ZA LEČENJE ZARAŽENIH KORONOM! Povećan protok kiseonika u Kliničkom centru Kragujevac

Društvo -

Zamenom isparivača za kiseonik u trenutnoj kovid situaciji poboljšani su uslovi lečenja 200 obolelih od korone, a obezbeđeno je mesta za još 250 najtežih pacijenata. Reč je o aparatu koji pretvara kiseonik iz tečnog stanja u paru, a zamenjen je u gotovo vojno palniranoj operaciji koja je nosila i velike rizike

- Od 200 pacijenata koji su na kiseoniku, 56 njih je u teškom stanju. Za svakog pacijenata angažovan je poseban tim koji je alternativno obezbedio kiseonik u bocama. Sve je prošlo u najboljem redu iako je organizacija takozvanog „kiseoničkog bajpasa“ visokorična operacija u ovakvim projektima. Svi pacijenti na intezivnoj nezi osećaju se dobro - bio bi ukratko izveštaj dr Predraga Sazdanovića, direktora Kliničkog centra Kragujevac.

Predrag Sazdanović
Predrag Sazdanović foto: Privatna Arhiva

Inače, ova projekat i akcija zamene u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Vlade Republike Srbije planirani su još od avgusta meseca i predstavlja veliki iskorak u lečenju kovid pacijenata u centru koji pokriva oblast od dva miliona ljudi u centralnoj Srbiji. Ilustracije radi, novi isparivač ima protok od 400 kubika dok je stari imao tek 150!

- Za ovaj projekt Ministarstvo zdravlja je izdvojilo 12, 5 miliona dinara, javna nabavka je sprovedena u rekordnom roku, a radnici kompanije „Meser“ bukvalno rade u tri smene. Ovi tempom kompletan projekat biće završen za desetak dana- kaže Sazdanović.

Sami tim KCK prevazišao je krizu nedostatka kiseonika koji se danas za lečenje kovid pacijenata dnevno potroši kao za sedam meseci u redovnim prilikama.

(Kurir.rs / Ucentar.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track