SRBI MASOVNO IZNAJMLJUJU KISEONIK ZA 100 EVRA: Na internetu cveta rentiranje i prodaja aparata za LEČENJE KORONE OD KUĆE!
Foto: Shutterstock

POMAMA

SRBI MASOVNO IZNAJMLJUJU KISEONIK ZA 100 EVRA: Na internetu cveta rentiranje i prodaja aparata za LEČENJE KORONE OD KUĆE!

Društvo -

Na internetu cveta rentiranje i prodaja mobilnih koncentratora kiseonika,
kao i digitalnih pulsnih oksimetara za merenje zasićenosti krvi kiseonikom

S rastom broja zaraženih koronavirusom u Srbiji sve veći broj obolelih je na kućnom lečenju, a mnogi od njih već su počeli da iznajmljuju boce s kiseonikom, koji je i u javnosti dobro poznata terapija za obolele od kovida 19.

Na internetu cveta iznajmljivanje mobilnih koncentratora kiseonika, za uglavnom oko 100 evra mesečno, uz 100 evra depozita, dok se na prodaju mogu naći po ceni od oko 850 evra. Pored ovog, cveta i prodaja malih digitalnih pulsnih oksimetara kojima se meri nivo saturacije, to jest neinvazivna zasićenost kiseonikom u krvi, koji mogu da se nađu po ceni od 2.000 pa sve do 8.000 dinara.

foto: Promo

Jasmina Milošević, v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, kaže za Kurir da se konačno izlečila od kovida 19, a da joj je velika ispomoć u tome upravo bio koncentrator kiseonika, jer je sve vreme bila u kućnoj izolaciji.

- Uzela sam od prijatelja koncentrator kiseonika, cela njihova porodica je bila zaražena koronom. Oni su ga iznajmili za 100 evra na meseca dana, a kako su ranije ozdravili, dali su ga meni da bih se ja zalečila. Takođe, dali su mi i pulsni oksimetar, kojim sam preko prsta merila saturaciju. U konsultaciji s doktorkom iz Doma zdravlja Vračar, kojoj sam rekla da mogu da nabavim koncentrator, koristila sam kiseonik kad mi saturacija padne na 89-90. Jednostavno, ima skala po kojoj vidiš koju dozu u kojim slučajevima treba da primiš. To sam uzimala nazalno, nedelju dana - kaže Miloševićeva i dodaje da je prvo dobila osip po rukama i glavi, kao i da su je boleli kosti i zglobovi, pa se odmah izolovala od ukućana i testirala:

- Prve nedelje stanje mi je bilo okej, ali u drugoj nedelji se pogoršalo, završila sam sa antibiotikom, i saturacija je već počela da mi pada na 89-90. Tada sam se čula s prijateljima i doktorkom i uz konsultacije dobijala kiseonik, samo kroz nos. Dešavalo se da u toku dana dva-tri puta budem po pola sata ili sat vremena na kiseoniku, a nekada mi je bilo dovoljno i jednom pa da mi ne pada saturacija. Nisam imala upalu pluća, dva rendgena sam odradila u međuvremenu, i tek 19. dana bila negativna.

DR ŽARKO RANKOVIĆ

Više štete nego koristi

foto: Printscreen

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog, upozorava za Kurir da takav aparat nikako ne sme da se koristi bez savetovanja s lekarom.

- To bi bilo kao da pacijenti sami sebi određuju lekove po principu „zato što ga koristi moja komšinica“. Oni kojima je niska saturacija i potreban im je kiseonik se hospitalizuju i isključivo doktor treba da odredi protok kiseonika. Ne može neko tek tako laički ili na osnovu Gugla i uputstva da uzima kiseonik jer može sebi da napravi više štete nego koristi. Drugo, ako se taj aparat iznajmljuje pacijentima obolelim od korone, pitanje je da li se sprovodi njegova adekvatna dezinfekcija.

NAKON MESEC DANA

Vlada bira direktora Agencije

Kako saznaje Kurir, danas bi Vlada Srbije trebalo da postavi novog direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, jer je v. d. direktora Jasmini Milošević istekao mandat 12. novembra. Novi direktor počeće da overava dokumenta, poput onih za registraciju uvezenih vozila ili uverenja o ispitivanju vozila, čime će zastoj u izdavanju ovih dokumenata građanima biti otklonjen.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track