OVA PRIČA O ALBANCU I SRPKINJI OBIŠLA JE SVET: Deca su ostavila Blagicu (92) samu na Kosovu, a onda je FADIL POSTAO NJEN TREĆI SIN
Foto: printscreen YT

humanost ne poznaje nikakve granice

OVA PRIČA O ALBANCU I SRPKINJI OBIŠLA JE SVET: Deca su ostavila Blagicu (92) samu na Kosovu, a onda je FADIL POSTAO NJEN TREĆI SIN

Društvo -

Da humanost ne poznaje granice, ni etničke, ni verske ni ratne, živi dokaz su Albanac Fadil Rama (54) i devedesetdvogodišnja Srpkinja Blagica Dičić.

Jedva pokretna starica jedini je stanovnik napuštenog sela Vaganeš na istoku Kosova i Metohije, ali bez obzira na to, obišla je celu planetu. Zajedno sa svojim "trećim sinom" postala je svetski čovek. O kojoj priča cela zemaljska kugla.

Kako treba da izgleda dijalog Beograda i Prištine Blagica i Fadil pokazuju na ličnom primeru svake nedelje, i tako već godinama, decenijama.Dovoljno da o tom prijateljstvu, brizi i pažnji počnu da govore nakon domaćih i najveći svetski mediji poput "Asošijeted presa","Vašington posta", "ABS njuza" i drugih... Nažalost, Blagici nije trebala pandemija kovida 19 da bi spoznala šta znači život u izolaciji.

foto: Tanjug AP Visar Kryeziu

Neustrašiva starica već tri godine živi sama u svojoj dotrajaloj zidanoj kući od kako ju je napustio najmlađi sin Slobodan, koji se s nepokretnom suprugom preselio u obližnju Kosovsku Kamenicu.

Stariji naslednik Đorđe živi u Beogradu, ali, kako prenosi "AP", nema sobu u glavnom gradu Srbije da bi skućio svoju majku. Blagica ne pamti kad se poslednji put videla sa Đorđem, dok je Slobodan retko kad poseti.

foto: printscreen YT

Pre rata na Kosovu u njenom selu Vagneš, na 45 kilometara od Prištine, živelo je više od 200 ljudi. I svi su otišli. Nema više čak ni vode za piće.

Jedini čuvar života u ovom opustošenom mestu je Blagica. Na sreću, ima još ko i nju da čuva. Albanac Fadil Rama dolazi joj dva puta nedeljno iz komšijskog sela Strezovce.Kako kaže, političare u Beogradu i Prištine ne zanima takva priča i dobri odnosi Albanca i Srpkinje.

Humani čovek smatra da nema ništa čudno u tome što kao Musliman i Albanac pomaže straroj, pravoslavnoj Srpkinji. Sa tim se slažu i njegove komšije iz Strezovca.

- Pomaže starijom ženi? Srpkinji? Pa šta? To je dobro za njega – rekli su u glas za “AP” dvojica Fadilovih meštana.

Fadil je obavestio i lokalne čobane da u Vaganešu živi sirota starica pa joj, kako kaže, i oni s vremena na vreme posećuju i donose vodu i druge potrepštine.

foto: printscreen YT

Što se njega tiče, on je dao reč Blagicinom sinu Slobodanu da će brinuti o njoj do kraja njenog života.

-Nikada je neću ostaviti samu – obećao je i za “AP” Albanac velikog srca.

Kurir.rs/AP

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track