Hrvati Srbinu: Vole, vrati se odakle si došao

Hrvati pomeraju srpske međe

Hrvati Srbinu: Vole, vrati se odakle si došao

Društvo -
Odustao sam od povratka u Šibenik jer su mi komšije Hrvati sve pokrali. Prisvojili su deo mog imanja i još me izvređali, jada se Saviša Skočić

GOSPOĐINCI - Proterani zauvek.Ni 17 godina od „Oluje“ za Srbe nema mira u Hrvatskoj. Primer za to je slučaj izbeglice iz Hrvatske Saviše Skočića (55), koji sad živi u Gospođincima. On je ovog leta otišao da obiđe porodičnu kuću i imanje u selu Skradin kraj Šibenika, odakle je 1995. godine izbegao tokom vojne akcije „Oluja“. Dočekao ga je prizor zbog kog je, kako kaže, odustao od povratka u rodni kraj - iz kuće je ukraden sav nameštaj, vrata i prozori su nestali, a s krova je skinut crep. Povrh svega, i imanje je počelo da mu se smanjuje.- Izgleda da im demoliranje nije bilo dovoljno, pa su počeli da otimaju i zemlju. Zaprepastio sam se kad sam video da je prvi komšija, inače Hrvat, podigao zid na mom posedu i da se ponaša kao da je reč o njegovom. Kad sam ga upitao zbog čega je to uradio, on mi je uzvratio: „Vole jedan, vrati se odakle si došao.“ Najviše me pogađa što je reč o čoveku s kojim sam odrastao i s kojim do rata nikad nisam imao problema. Kako posle svega mogu da razmišljam o povratku? - pita se Skočić i dodaje:- Znam da su u ratnom ludilu ljudi s obe strane svašta radili, kao i da kuće pojedinih Hrvata nisu ništa bolje prošle. Međutim, ovo je prevršilo svaku meru. Ne znam kako da zaštitim svoju imovinu. Pošto nemam novca da angažujem advokata, prepušten sam samom sebi.

Zid kojim je saviši komšija prisvojio deo parcele
Zid kojim je saviši komšija prisvojio deo parcele

Uzurpirao mu kućuSkočić kaže da se jedan Hrvat nakon rata uselio u kuću koja pripada njegovom bratu i da je od opštine zatražio pravo na stanovanje.- Sva sreća što mu opštinski organi nisu to dozvolili. Iako se iselio iz kuće, u njoj ništa nije ostalo. Ipak, to ga nije sprečilo da od mog brata zatraži 3.000 kuna zbog navodne adaptacije - kaže Skočić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track