BIORAZGRADIVE KESE, VELIKA PREVARA POTROŠAČA: Istraživanje pokazalo da su lošeg kvaliteta, tanje i manje nego što je propisano
Ilustracija, Foto: Shutterstock

sramota

BIORAZGRADIVE KESE, VELIKA PREVARA POTROŠAČA: Istraživanje pokazalo da su lošeg kvaliteta, tanje i manje nego što je propisano

Društvo -

BEOGRAD - Oko 90 odsto plastičnih kesa koje kupujemo je falično i zato pucaju, a oko 85 odsto tih kesa koje kupujemo u supermarketima je tanje nego što bi smelo da bude, pokazuju rezultati istraživanja koje je na zahtev udruženja Zaštita potrosača uradio Tehnološki fakultet u Novom Sadu uz podršku USAID-a.

U saopštenju udruženja se navodi da svaka treća kesa nije dovoljno razgradiva ili uopšte nije razgradiva.

Kada je reč o debljini kesa, samo dve od 13 analiziranih kesa su na svim mestima bile debljine veće od 50 mikrona, koliko je i propisano da budu debele.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Pronađene su i kese koje su čak za više od 75 odsto tanje nego što bi prema propisima smele da budu.

Iz udruženja navode da suprotno logici da su skuplje i veće kese deblje, jer u njih može da stane više robe, to često nije slučaj.

Naime, merenja su pokazala da su i velike i male kese po pravilu jednake debljine, a ima i lanaca u kojima su velike kese tanje od malih.

Zato iz udruženja preporučuju potrošačima da koriste velike kese samo za robu koja je laka, a zauzima veliku zapreminu, a male kese za nošenje težih artikala, kako bi izbegli da im kesa pukne i sadržaj se prospe.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track