KORONA NE POSUSTAJE: Skok broja novozaraženih, 56 preminulih
Foto: Shutterstock, Printscreen

najnoviji korona presek u srbiji

KORONA NE POSUSTAJE: Skok broja novozaraženih, 56 preminulih

Društvo -

U Srbiji je u poslednja 24 sata na koriona virus testirano 15.697 građana, od kojih je 6.557 pozitivno.

Nažalost, preminulo je 56 obolelih.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 283 pacijenata.

foto: Printscreen

Novozaraženi po gradovima: Beograd 1.583, Novi Sad 475, Kragujevac 30, Kraljevo 238, Niš 180, Vranje 140, Valjevo 131, Subotica 127, Čačak 121, Pančevo 120, Užice 100, Šabac 98, Leskovac 93, Smederevo 77, Velika Plana 76, Zrenjanin 76, Prokuplje 75. U ostalim gradovima registrovano je manje od 70 novoobolelih.

Doktor Goran Stevanović apelovao je na građane da se ne leče sami kod kuće.

- Svi pacijenti kojima nije potrebna kiseonička potpora razmeštaće se u ustanove gde nema centralnog snabdevanja kiseonikom da bi se kiseonička mesta obezbedila za pacijente za težom kliničkom slikom. Broj preglada u trijažnim centrima ne pada, a zabrinjava da nam se u poslednje vreme javlja sve više pacijenata s teškom kliničkom slikom koji su se lečili sami i kod kuće. Od marta pozivamo da se ova bolest ne leči samostalno, u kućnim uslovima, bez konsultacija sa lekarima u kovid sistemu - istakao je Stevanović i dodao da nam u ovom trenutku može pomoći samo poštovanje mera.

Direktor KBC "Dr Dragiša Mišović" doktor Vladimir Đukić kazao je da su kapaciteti prenapregnuti.

- Mi imamo skoro 350 pacijenata od toga 90 u jedinicama intenzivne nege. Pacijenti su izuzetno teški. Ima dosta majki sa decom, dosta trudnica koje zahtevaju lečenje više doktora. Bolnica u Batajnici je značajno relaksirala kapacitete, ali i to će biti nedovoljno. Ona je popunjena sa 320 pacijenata za dva i po dana. Ostali delovi zdravstvenog sistema su prenapregnuti - kazao je doktor Đukić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track