LEKARI APELUJU: Ljudi, ne lečite se kod kuće od korone, umrećete!
Foto: Ana Paunković

OPASNO PO ŽIVOT

LEKARI APELUJU: Ljudi, ne lečite se kod kuće od korone, umrećete!

Društvo -

U bolnice širom Srbije poslednjih dana stiže sve više pacijenata obolelih od koronavirusa sa ozbiljnijom ili teškom kliničkom slikom, a koji su se prethodno samostalno lečili kod kuće! Stručnjaci upozoravaju da takav odnos može dovesti do smrtnih ishoda, jer se te osobe nisu javile na vreme lekaru i tako dodatno zakomplikovale svoje zdravstveno stanje, koje je moglo biti poboljšano adekvatnom terapijom.

Kod ovakvih pacijenata može doći do naglog pogoršanja i tada ih je mnogo teže lečiti, te se često dešava da završe na respiratoru, a moguć je i najcrnji scenario!

foto: Marina Lopičić

Na opasnost od nepravovremenog javljanja lekaru upozorio je juče i Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu.

- Ono što je zabrinjavajući trend u poslednje vreme jeste da nam dolaze pacijenti sa ozbiljnijom i teškom kliničkom slikom, koji su proveli nekoliko dana kod kuće u fazi samolečenja ili nedovoljnog lečenja. Više puta smo istakli da se ova bolest ne leči samostalno, da se ne leči u kućnim uslovima, bez konsultacije lekara koji rade u okviru kovid sistema - rekao je Stevanović nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

Na ovo upozorava i prof. dr Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS.

foto: Tamara Trajković

- Mnogi pacijenti misle "nije to ništa, samo kašljucam, možda sam dobio od deteta" ili "neće to mene, jak sam". Međutim, oni zavaraju sami sebe. Izuzetno je važno da se odmah nakon pojave simptoma uradi laboratorija i rendgenski snimak. Dešava se da se pacijent oseća relativno dobro, a da su na rendegenskom snimku već vidljive promene. Mi smo kada dođe u tu fazu da je izgubio snagu, već izgubili nekoliko dana lečenja - kaže za Kurir dr Lađević.

Dodaje da se u prvih nedelju dana bolesti, na virus može delovati antiviroticima koji sprečavaju njegovo umnožavanje.

- Kada prođe ta faza od tih lekova nema nikakve koristi i tada delujemo samo na ono što može biti samo već posledica razmnoženog virusa u organizmu. Svi se plašimo citokinske oluje gde se mogu javiti ozbiljna zapaljenja koja znatno oštećuju pluća.

Dr Lađević dodaje da iako mladi nemaju toliko teške slike ima i onih koji su dospeli na jedinice intenzivne nege, a u Batajnici je trenutno hospitalitzovan i mladić od 23 godine.

Prof. Dr Žarko Ranković, infektolog, kaže za Kurir da neadekvatno i nepravovremeno lečenje može dovesti čak i do smrtnog ishoda.

foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Oboleli od kovida se mogu osećati relativno dobro, ali do naglog pogoršanja može doći posle nekoliko dana, taman kada očekuju da će pobediti bolest. Mogu se javiti simptomi kao što su nedostatak vazduha, kratak, isprekidan dah, bledilo kože... Kod nekih pacijenta se može razviti i ozbiljno obostrano zapaljenje pluća koje prelazi u tzv. akutni respiratorni distres sindirom. Dešava se da dođe do poremećaja koagulacije, mikrotromboza i daljih komplikacija, a moguć je čak i smrtni ishod - kaže dr Ranković i dodaje da nikako ne treba uzimati antibiotike i lekove za snižavanje temperature na svoju ruku.

(Kurir.rs/Ružica Kantar)

KBC "DRAGIŠA MIŠOVIĆ"

Sve više zaraženih trudnica

foto: Youtube Printscreen

U KBC "Dragiša Mišovic" trentuo se od korona virusa leči 20 dece, zajedno sa njima su i njihove majke, a u toj bolnici smešteno je i dosta trudnica sa komplikovanim kliničkim slikama, rekao je juče dr Vladimir Đukić, direktor ove bolnice.

- Imamo dosta komplikovanih trudnica u graviditetu koje zatevaju lečenje infektologa, pulmologa, intezivista i naravno ginekologa - rekao je Đukić.

U "Mišoviću" je trenutno smešteno 360 pacijenta, od čega je 90 u jedinicama intezivne nege.

GAK "NARODNI FRONT"

Najviše beba za poslednjih 20 godina

foto: Beta/Milan Obradović

U porodilištu "Narodni front" ove godine je rođeno 7.245 beba, a do kraja meseca u ovoj ustanovi očekuju 7.800 beba što je najveći broj beba rođenih za poslednjih 20 godina. U odeljenju za žene zaražene koronavirusom do sada je bio 91 porođaj i sva deca su rođena zdrava, rekao je direktor porodilišta Željko Miković.

- Bebe ne mogu da čekaju i divno je da u ovakvoj godini imamo rekordan broj rođenih beba - rekao je Miković.

PKS

Korona smanjila potražnju za ribom

Pandemija koronavirusa je prepolovla potražnju za ribom, iako je kraj godine karakterističan po velikoj potrošnji ribe zbog slava i božićnog posta, saopštili su u Privrednoj komori Srbije (PKS). Šaran se, kako navode u saopštenju, trenutno nudi po veleprodajnoj ceni za manje od 200 dinara po kilogramu, što je ispod proizvođačke cene.

- Ribarima bi dobrodošlo umanjenje dažbina za korišćenje voda za 50 odsto, ili da se potpuno ukinu, da im se otpišu dugovanja po tom osnovu i povećaju subvencije po kilogramu proizvedene ribe - navodi se u inicijativi domaćih prizvođača.

ČINJENICE

Simptomi koronavirusa

- Povišena telesna temperatura

- Kašalj

- Otežano disanje

- Bolovi u zglobovima i mišićima

- Umor

- Gubitak čula ukusa i mirisa

- Dijareja

- Malaksalost

- Konfuzija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track