SUMORNE PROGNOZE ZA TURISTIČKI SEKTOR! SENIČIĆ: Od 415 preživeće samo 70! Najmanje 80 odsto agencija će propasti?!
Foto: Marina Lopičić

NEMA IZLAZA

SUMORNE PROGNOZE ZA TURISTIČKI SEKTOR! SENIČIĆ: Od 415 preživeće samo 70! Najmanje 80 odsto agencija će propasti?!

Društvo -

BEOGRAD - Direktor Asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je da će, zbog teške situacije u turističkom sektoru, veliki broja agencija u Srbiji potpuno propasti.

Od 415 agencija, krizu će, kako je procenio, preživeti oko 70, sa oko 1.000 zaposlenih od ukupno 4.000! JUTA će, kako je rekao, i dalje insistirati na izmeni Pravilnika o garanciji putovanja da bi polise osiguranja zavisile od prometa, a ne od broja putnika, insistiraće i na bržoj realizaciji kredita i odlaganju poreza i doprinosa na zarade.

Seničić je rekao da je vrednost zamenskih putovanja koja su rezervisali gradjani, od 65-70 miliona evra, a da agencije koje su otišle u stečaj nisu imale takvu vrstu aranžmana.

Uprkos krizi zbog pandemije veći deo agencija neće prihvatiti ponuđenu pomoć države u još jednoj minimalnoj zaradi, jer to samo povećava troškove firme, a uslovljeno je zabranom otpuštanja zaposlenih, smatra direktor YUTA.

„To je kratkoročna pomoć koja ništa ne rešava dok nije izvesno da li će se nešto od odloženih, a dospelih poreza i doprinosa na zarade ponovo odložiti 4. januara 2021. godine ili otpisati, pa bi bila dodatni trošak“, rekao je Seničić.

Vlada Srbije je odlučila da turističkim agencijama, rent-a-kar agencijama, vodičima, hotelijerima i ugostiteljima ponudi još jedan minimalac pod uslovom da do 31. januara ne otpuštaju zaposlene.

Podsetimo, Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) upozorilo je putnike da prema postojećim ugovorima koje agencije imaju sa osiguravajućim kućama, oni ne mogu biti obeštećeni za nerealizovana putovanja.

UTAS u saopštenju navodi da polise od insolventnosti ne pokrivaju štetu ako je nastala vanrednim stanjem i pandemijom, jer je tako navedeno u ugovorima turističkih agencija i osiguravajućih kuća, iako Pravilnik koji reguliše ovu oblast izričito navodi da se osiguravač ne može izuzeti od odgovornosti.

- To znači da će putnici ostati bez zamenskih putovanja i bez novca ako osiguravajuće kuće procene da je bankrot agencije posledica pandemije korona virusom, a svi znamo da je poslovanje turističkih agencija mesecima skoro potpuno obustavljeno baš zbog toga - piše u saopštenju.

(Kurir.rs / Beta, Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track