NA GRADILIŠTU KOVID BOLNICE U KRUŠEVCU PRIZOR KAO U MRAVINJAKU: Svaki radnik tačno zna svoj deo posla, kraj radova 17. decembra
Foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović

gradilištem upravlja kompanija Termomont

NA GRADILIŠTU KOVID BOLNICE U KRUŠEVCU PRIZOR KAO U MRAVINJAKU: Svaki radnik tačno zna svoj deo posla, kraj radova 17. decembra

Društvo -

Na mestu nekadašnje kasarne Rasina u Kruševcu, ovih dana prizor kao u mravinjaku zbog mnoštva radnika i mehanizacije koji žure da završe novu kovid bolnicu sa 500 kreveta u poluintenzivnoj i intenzivnoj nezi.

foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović

Epidemiološka situacija uslovila je da državno rukovodstvo donese odluku o izgradnji dva takva objekta, u Batajnici i u Kruševcu, i dok je prvi otvoren krajem prošle nedelje, na drugom svakodnevno u tri smene radi armija od oko 650 građevinaca najrazličitijih struka.

U krugu buduće bolnice veliki broj građevinskih mašina i radnika unutar novih bolničkih objekata i van njih ubrzano završavaju bolničke objekte.

Svako od njih tačno zna svoj deo posla i uprkos velikoj gužvi na gradilištu kojim upravlja kompanija "Termomont" nema sudaranja, zastoja i nervoze, niti praznog hoda.

U toj vrevi je i direktor građevinskog sektora ove firme Nemanja Jevtić, mlad inženjer, ali već dovoljno iskusan da vodi ovakva posao.

"Radovi teku prema planu i polako se spremamo za završetak. Unutar objekata gde će biti smeštene poluintenzivna i intenzivna nega u toku su završno krečenje i čišćenje. Tokom sledeće nedelje bi trebalo da se počne sa unosom opreme i da se bolnica polako otvara", kaže Jevtić.

Dodaje da je parking završen, pristupne saobraćajnice se uveliko rade i sve će biti spremno na vreme.

foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović

"Termomont" je angažovao vise od deset podizvođača, sve domaća preduzeća, a na gradilištu je bilo i do 700 radnika dnevno, a kako su to sve "stari partneri", saradnja je odlična i posao teče bez problema, objašnjava Jevtić.

Dodaje kako je najveći izazov tokom izgradnje bio da za čcetiri meseca naprave objekat od 11.500 kvadratnih metara koji je multifunkcionalan i treba da prmi životno ugrozene pacijente.

"Imali smo odličnu saradnju sa Gradom Kruševcom, gradonačelnicom Jasminom Palurović i investitorom, Vladom Srbije, koji su obezbeđivali sve što nam je trebalo, tako da sve ide po planu.

foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović

"Verujem da se niko u državi nije suočio sa ovakvim izazovom da za četiri meseca napravi dva objekta ukupne površine 40.000 kvadrata. Bili smo puni energije, i još uvek smo da bismo to sve završili kako treba", naglasio je Jevtić.

Kruševačka kovid bolnica je montažno prefabrikovana konstrukcija, napravljena od armiranog betona i obložena fasadnim panelima kamene vune debljine 15 centimetara.

"U nju je ugrađeno oko 7.000 kubnih metara betona, 450 tona čelika, 15.000 kvadrata panela i 7.000 kvadrata krovnog pokrivača. Ovde rade građevinari svih struka iz cele Srbije. Istina je da na tržištu fale tesari, armirači, bravari, ali snašli smo se", kaže Jevtić.

foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović

Dodaje da su neki drugi preuzeti poslovi trpeli zbog izgradnje dveju kovid bolnica, ali će zato one biti puštene u rad u zadatom roku.

"Ponosimo se što su ova dva projekta završena u tako kratkom roku, što smo omogućili državi i zdravstvenim radnicima da zbrinjavaju pacijente na odgovarajuć način", istakao je Jevtić.

foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović

Buduća bolnica u Kruševcu biće pod ingerencijom Kliničkog centra Niš i u njoj će raditi 120 doktora medicine, 504 medicinske sestre i šest farmaceuta.

Na konkurs za ova radna mesta prijavilo se 220 lekara i vise od 550 medicinskih sestara, izjavio je ranije direktor niškog Kliničkog centra Zoran Perišić.

Bolnica bi trebalo da bude završena 17. decembra.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track