KRIZNI ŠTAB UVODI STROŽA PRAVILA! OVO SU NOVE MERE: Negativan test ili karantin za ove grupe, moguć i POLICIJSKI ČAS!
Foto: Dado Đilas

Pooštravanje

KRIZNI ŠTAB UVODI STROŽA PRAVILA! OVO SU NOVE MERE: Negativan test ili karantin za ove grupe, moguć i POLICIJSKI ČAS!

Društvo -

Krizni štab razmatraće stroža pravila za povratak i naših državljana, a
epidemiolozi najavljuju da nismo daleko ni od zatvaranja zbog proslava i žurki

Negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, ili karantin od 10 dana za ulazak svih, pa i naših državljana, u Srbiju nova je mera čije se usvajanje u ponedeljak očekuje na sednici kriznog štaba kako bi se sprečilo još veće širenje korone tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Mere koje su na snazi, a to je rad svega, osim prehrambenih radnji, apoteka i benzinskih pumpi, do 17 sati i katanac preko vikenda, trebalo bi da budu produžene. A na stolu će biti i mogućnost uvođenja vanrednog stanja, odnosno policijskog časa zbog sve više nelegalnih žurki na kojima se okuplja mnogo ljudi.

foto: Dado Đilas

Krizni štab za borbu protiv kovida 19 sastaje se danas u 15.30 sati, a epidemiolog i član kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović rekao je da će morati da budu uvedene mere za državljane Srbije koji iz inostranstva dolaze u zemlju, i to mere poput onih koje su na snazi u tim državama.

- Negativan PCR, ne stariji od 48 sati, a oni koji ga nemaju moraće u karantin 10 dana. To je najsigurnije da primenimo što se već primenjuje u Evropi. Biće zelenih lista, na kojima će biti nekih zemalja, kao što su Finska, koja je najbolja, Estonija... - naveo je Tiodorović za RTS.

foto: Ana Paunković

Struka je, kako je rekao, očekivala da će doći do smirivanja situacije i da ćemo imati bolji trend.

- To se nije desilo, možda postoji stagnacija i nije optimistička procena. Moraćemo da donesemo mere koje će možda biti efikasnije kako bismo ostvarili cilj i ušli u praznike bolji - kazao je Tiodorović, uz napomenu da nam „ne treba lažni populizam“:

- Ako se ovako nastavi, krizni štab će morati da razmišlja o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa! A sve zavisi od toga da li ćemo pokazati odgovornost - naglasio je Tiodorović.

I epidemiolog dr Predrag Kon ističe da će na sednici kriznog štaba svakako biti odlučeno o produženju mera koje već postoje i o eventualnom uvođenju novih. - S tim što je razrešeno da li će biti novih mera na granicama - hoće, sad je samo tehničko pitanje kako će se to sprovesti. Tako da je to odlučeno - rekao je Kon i dodao da će se u Srbiju moći ući samo uz PCR test ili samoizolaciju - kućni karantin.

- Preko društvenih mreža objavljuju se pozivi za iznajmljivanje prostora za razne proslave, a takva privatna okupljanja teško je kontrolisati, pa je veliko pitanje da li je moguće kontrolisati te privatne proslave. Zato moramo da razmišljamo o ograničenju kretanja - istakao je Kon za TV Prva.

foto: Marina Lopičić

Kon odgovorio Palmi

Nema primirja sa kovidom 19

Dr Kon izjavio je juče da poslanik Dragan Marković Palma greši kad misli da je sa koronom moguće primirje, jer je „taj virus rešio da ostane na planeti“. - Poštujem svakog poslanika, ali sa takvim protivnikom kao što je virus mi ne možemo da pobedimo, njega možemo samo da potisnemo. Rešio je da ostane na planeti i ostaće, a naše je da koristimo mere, vakcine, eventualno lekove u budućnosti - rekao je dr Kon.

foto: Printscreen

Preminuo Vlado Teodorović

Koronavirus ubio dekana Veterinarskog fakulteta

Dekan Veterinarskog fakulteta u Beogradu prof. dr Vlado Teodorović preminuo je od kovida 19. On se, kako saznajemo, zarazio pre oko dve nedelje i izgubio bitku s koronom. Teodorović je od 2012. bio dekan Veterinarskog fakulteta.

Uskoro na snazi

l negativan PCR za ulazak u Srbiju l ne stariji od 48 sati l karantin od 10 dana ako onaj ko ulazi nema negativan PCR

Mere na snazi

do 17 sati rade ugostiteljski objekti, tržni centri, zanatske radnje, kladionice...

do 21 sat rade prehrambene prodavnice l neograničen rad apoteka, benzinskih pumpi u delu za gorivo i dostave hrane l zabrana okupljanja više od pet osoba i u zatvorenom i na otvorenom l obavezne maske u zatvorenom l preporučene maske na otvorenom gde nije moguće izbeći gužvu, kao u prometnim pešačkim zonama

J. S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track