ČUVENI VIRUSOLOG ANA GLIGIĆ: Sve vakcine pokazale efikasnost preko 90 procenata
Foto: Printscreen

o vakcinaciji protiv korone

ČUVENI VIRUSOLOG ANA GLIGIĆ: Sve vakcine pokazale efikasnost preko 90 procenata

Društvo -

Virusolog Ana Gligić navela je da su gotovo sve vakcine pokazale efikasnost preko 90 procenata, što je sasvim dovoljno da bi se pristupilo vakcinisanju ukoliko su proverene za ljudsku upotrebu.

U Velikoj Britaniji su prvo vakcinisani stariji od 80 godina i medicinski radnici, a danas počinje vakcinacija u Americi i u prvoj kategoriji su takođe stariji i zdravstveni radnici.

"Meni bi bilo logično da idu od najugroženijih i onih koji mogu da zaustave ovu pandemiju, a to su zdravstveni radnici koji su najviše izloženi i mladi koji su često nosioci virusa, ali bez kliničke slike, pa seju taj virus", rekla je Gligićeva i dodala da su verovatno krenuli od najstarijih jer su najosetljiviji.

Navela je da su uglavnom sve vakcine rađene relativno dugo i da su se u hodu ispravile sve anomalije i greške koje su se pojavile.

foto: Printscreen

"Sve vakcine koje dođu u fazu da se masovno primenjuju ne bi smele imati nikakav feler", ističe Gligićeva.

Na pitanje da li je struka požurila, doktorka kaže da su ovo vakcine spremljene na specifičan način, ne na klasičan, kao i da su išle po brzom postupku.

"One su dizajnirane na papiru i zatim napravljene u laboratoriji i ta ispitivanja su bila obavezna i na životinjama i na ljudima. Nije vršeno ono klasično testiranje da se testiraju razne starosne grupe, da se meri imunitet koji se javlja kog dana, kog dana se gubi. Ove vakcine su, kako ja volim da kažem, brzometno napravljene i iskontrolisane, po mišljenju proizvođača, dovoljno da mogu da dobiju licencu da se primene na ljudima", rekla je Gligićeva.

Kada je reč o razlikama među vakcinama, doktorka kaže da je ruska vakcina "Sputnjik V" napravljena na nosaču, za razliku od "Fajzerove" vakcine koja je napravljena na drugačiji način.

"Te vakcine, 'Modernina' i 'Fajzerova', napravljene su na taj način da se parče genoma ove sadašnje korone ubacuje u obliku vakcine, a zatim je tako dizajnirana da se unutra iskompletira u provokatora imunog sistema kod ljudi da počne da stvara anititela i ona stvara antitela i njena efikasnost je 92 procenata", objasnila je Gligićeva.

Navela je da se kod svake vakcine ispituje imunogenost, netoksičnost i neškodljivost.

"Sigurno su oni ispitali imunogenost i netoksičnost, jer to su brze stvari i to može u svakoj laboratoriji da se uradi u toku mesec i po ili dva meseca. Međutim, za neškodljivost na duge staze nije bilo vremena, ali postoje neka iskustva iz SARS-a i MERS-a da su pratili šta se dešava sa ljudima i oni su mogli da kažu da nema na duge staze nikakvih posledica od vakcine", dodala je doktorka.

Kada je reč o kineskoj, ruskoj i oksfordskoj vakcini, Gligićeva kaže da se one napravljene na nosaču.

"Na virusu koji je verovatno svako od nas je imao u životu. To su bezazleni adeno virusi i takvu bolest koji su oni izazivali, to je neka kijavica. To su virusi koji ne daju nikakve ozbiljne probleme pri ulasku u ljudski organizam, možda nekoliko puta da se nakašljete i rešite sve jednim aspirinom i čajem", rekla je doktorka.

"Oni su na te bezazlene adeno viruse, a ima ih preko 100, ugradili samo parče sadašnje korone iz cirkulacije, a zna se koji je to deo, koja će provocirati imuni sistem čoveka da stvori antitela", objasnila je Gligićeva.

Na pitanje kojoj vakcini trenutno najviše veruje i koju bi primila, doktorka Gligić kaže da se izjasnila kada je videla da su Rusi napravili vakcinu koja je u publikaciji u vrlo eminentnom časopisu sa 32 naučnika svih profila publikovan rad.

"U njemu je sve izloženo do detalja, čak i koliko je jedinica u jednoj dozi antigena koji će provocirati. Ja sam rekla iza ovoga stoji jako veliki tim i verovatno je dobro", rekla je Gligićeva.

Ukazala je da su toj vakcini zamerali da nije dovoljno testirana na ljudima, ali ističe da su krajem novembra testirane 18.794 osobe.

"Tako da su oni otklonili i sumnju koju je Zapad stavljao njima kao primedbu da nemaju dovoljan broj testova na ljudima", dodala je Gligićeva.

Naglasila je da su sve te vakcine, kineska, ruska i Oksfordska, pravljene na isti način samo što su uzeli različite adeno viruse.

"Rusi su uradili nešto posebno, napravili su prvu vakcinaciju na jednom adeno virusu, a revakcinaciju na drugom virusu što je veoma mudar potez da bi se pojačao imunitet posle vakcinacije i produžilo dejstvo trajanja imunog statusa organizma koji je vacinisan", naglasila je Gligićeva.

Ukazala je da takve vakcine, pošto nisu napravljene od agensa koji napada, nisu iziskivale onako rigorozne kontrole na životinjama i ljudima.

"Zato ih imamo nakon godinu dana, iako sam ja u prvom nastupu rekla da vakcinu nećemo dobiti ni za 18 meseci. Mislim da će tako i biti", dodala je Gligićeva.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track