Američki umetnik ocrnio Srbiju

Vašington post

Američki umetnik ocrnio Srbiju

Društvo -
Poznati američki galerista Viktor Gaetan optužio je srpske vlasti i carinu da su osam meseci držali zaplenjene 76 umetničkih dela

VAŠINGTON - Poznati američki galerista Viktor Gaetan optužio je srpske vlasti i carinu da su osam meseci držali zaplenjene 76 umetničkih dela. On takođe tvrdi da je sa još dvojicom umetnika iz SAD morao da plati 10.000 dolara kazne da bi im dela bila vraćena.

U izrazito negativnom tekstu o Srbiji u američkom listu Vašington post on navodi da su umetnine, među kojima su bile 72 slike i četiri skulpture, bile zaplenjene u novembru prošle godine na granici Srbije s Bugarskom i Rumunijom, pošto su carinici rekli da nemaju potrebnu dokumentaciju.

Vašington post piše da su sa Gaetanom bili i umetnici iz Vašingtona Dejvid Suter i Aleks Galeri, i da su napustili Srbiju posle tri dana, pošto su platili kaznu od 10.000 dolara.

Umetnička dela su, kako se navodi, vraćena 27. jula ove godine.

Gaetan je zahvalio američkoj ambasadorki u Srbiji Meri Vorlik, rekavši da je ona bila uključena u rešavanje celog slučaja, a celokupno dešavanje vašingtonski galerista opisuje kao triler.

Mesec dana pošto su dobili dozvolu srpskih vlasti da im se vrate oduzeta umetnička dela, Gaetan kaže da su ga sa granice vratili bugarski i rumunski carinici, navodno mu rekavši da na dokumentu koji je dobio u Srbiji piše da se radi o "opasnom šverceru koji nosi sa sobom neprocenjivo vredna umetnička dela".

Pošto je otišao na drugi granični prelaz sa Rumunijom, carinici su mu kazali da su njihove srpske kolege bile ljute na Gaetana jer je priča o zaplenjenim umetničkim delima došla i do Interpola.

Post dodaje da su umetnička dela zaplenjena prošle zime, kada je vašingtonski galerista išao iz San Tropea, preko Srbije u Bukurešt, gde je trebalo da se održi izložba.

Gaetan kaže da nema nameru da više ikada ide preko Srbije. "Moje iskustvo je dovoljno i za naredne generacije", ocenio je galerista iz Vašingtona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja