Biljke sa obiljem nutrijenata koje osvaja kuhinje širom sveta
Foto: Shutterstock

Mikrobilje je super hrana!

Biljke sa obiljem nutrijenata koje osvaja kuhinje širom sveta

Društvo -

Nećete verovati kada čujete koliko su mladice biljaka hranjivije od odraslih biljaka

Mikro biljčice su mladice već nama poznatih odraslih biljaka koje su zbog velikih prednosti stekle popularnost u poslednjih nekoliko godina kao novi kulinarski trend i sve više pripadaju grupi superfoods!

Da li ste znali, na primer, da mikrobilje sadrži čak 10-30% više nutritivnih vrednosti u odnosu na zrelu biljku?

A tek ukus! Poznate su po intenzivnoj aromi, pružaju pregršt različitih ukusa, od slatkastih, pikantnih, kiselkastih, do pomalo gorkih, ali pre svega specifičnih. Najčešće se koriste kao svež i jestiv ukras ili dodatak jelima: mesu, ribi, jajima, kao svež dodatak supama ili čorbama, osvežavajući ukus u sendvičima ili kao novi sastojak salate. Sve više se koristi kao neizostavni sastojak smoothe obroka, šejkova i koktela. Zapravo ih možemo koristiti uz svako jelo kao prilog.

Bogata nutrijentima

Za jestiv mikrozeleniš potrebno samo dve nedelje da izraste. Zahvaljujući bogatstvu nutrijenata, konzumirajući mikro biljku znate da unosite veću koncentraciju vitamina, minerala, enzima, proteina, polifenola. Takođe, biljka u mikro fazi ima jači intezitet ukusa, pa je potrebna mnogo manja količina nego kada je koristite u pravoj veličini ploda. Nije zanemarljiva ni činjenica da se proizvodi u zaštićenim uslovima, te je zato mikro bilje mnogo čistije od biljke koja je izložena svim virusima i bakterijama.

Mikrobilje u Super Veru

U Super Vero marketima možete naći ovu super hranu: grašak, brokoli, crveni kupus, crveni amarant, kinesku roze rotkvicu i to po ceni od 179,99 dinara za komad. Sve što ima odrasla biljka od vitamina i minerala, mikro bilje ima dvostruko više. Crveni kupus, na primer, kao mikro bilje ima 40 puta više vitamina C u jednom izdanku, nego odrasli kupus.

Na primeru crvenog amaranta, veoma specifične biljke koja ima svojstva žitarice, ali to nije, još je očiglednija prednost korišćenja mikrobiljčica. Ova biljka, u narodnu poznata kao štir ili lisičiji rep, ima bezglutensko seme, pa ga slobodno u ishrani mogu koristiti i ljudi koji pate od celijaklije. Zbog visokog sadržaja kvalitetnih belančevina, amarant nadmašuje mnoge žitarice, a poseduje mnoštvo minerala. Ako poredimo amarant i pšenicu, ova prva “super namirnica” sadrži 6 puta više kalcijuma, 5 puta više gvožđa i 3 puta više vlakana.

Po svom hemijskom sastavu superhrana ne liči na obične namirnice. Koristeći ovu superhranu imaćete više energije, postaćete jači, izdržljiviji i zdravlji, pravi supermeni.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track