OTKRIVAMO KO ĆE PRVI U SRBIJI PRIMITI FAJZEROVE VAKCINE: Najpre će vakcinisati ove grupe građana i to OVIM REDOSLEDOM!
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

počinje

OTKRIVAMO KO ĆE PRVI U SRBIJI PRIMITI FAJZEROVE VAKCINE: Najpre će vakcinisati ove grupe građana i to OVIM REDOSLEDOM!

Društvo -

BEOGRAD - Korisnici staračkih domova stariji od 70 godina prvi će primiti Fajzer-Biontekovu vakcinu, čije su prve količine od 4.875 doza danas stigle u Srbiji.

To je predviđeno planom koji je danas usvojio Nacinalni koorordinacioni tim za imunizaciju protiv kovida-19.

''Stariji od 70 godina su najosetljivija kategorija stanovništva, oni će prvi primiti vakcinu, tako je i u većini zemalja u Evropi'', rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek koji je direktor Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju.

U drugoj tranši, koja se očekuje u januaru, biće vakcinisani zdravstveni radnici u kovid sistemu, a zatim i ostalo medicinsko osoblje. Đerlek kaže da se očekuje da u januaru stigne između 350.000 i 360.000 vakcina.

''Ceo operatovni plan će biti vrlo dinamičan i menjaćemo ga u zavisnosti od količina doza vakcina s kojima raspolažemo. Mi ćemo napraviti orijentacioni plan'', rekao je Đerlek i dodao da će se pratiti epidemiolška situacja i u skladu sa tim donositi odluke o planu vakcinacije.

On je naveo da se očekuje da početkom sledeće nedelje počne vakcinacija nakon što, kako kaže, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije odobri i uslužnu dozvolu za Fajzerovu vakcinu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA/STEPHANIE LECOCQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja