MORBIDNO

NOVI TREND NA DRUŠTVENIM MREŽAMA OPASAN PO PSIHU: Astrolozi uzimaju ljudima NOVAC da bi im prorekli DAN SMRTI (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Ovih dana društvenim mrežama kruži bizarna usluga astrologa - proricanje datuma smrti.

Iako postoje razni sajtovi, pa čak i neka istraživanja koja na osnovu podataka o visini, težini, životnim navikama, ljubavnom statusu, računaju koliko će osoba koja unese tražene podatke živeti, zabrinjava činjenica što pojedini sajtovi za svoja predviđanja sada traže novac.

Ako želite da saznate kada ćete umreti, prvo morate da platite. Društvenim mrežama se proširila bizarna usluga astrologa koja vas kroz nekoliko pitanja navlače do poslednjeg koraka da pozovete određeni broj i da za 240 dinara po minutu saznate koliko vam je još godina života ostalo.

Ova usluga ne samo da je skupa, već je i opasna, ukoliko oni koji je traže poveruju u proročanstvo.

Ovakve aplikacije i sajtovi nisu retkost, a osim njih postoje i oni koji korisnicima mogu da pomognu da promene svoje životne navike.

Kako se ovo odražava na pojedinca i kakav uticaj ima na psihu, otkrila je Milica Grujić, psiholog.

- Ovo utiče vrlo negativno na ljudsku psihu, naravno da ništa pozitivno od toga ne može da proistekne. Prvo ako uzmemo u obzir da niko ne može tačno da odredi dan nečije smrti. Znamo da nauka nema nikakvo potkrepljenje. Sigurno vam niko neće reći tačan datum smrti ni na mnogo ozbiljniije načine, a kamoli na ovaj - kaže Milica Grujić i dodaje:

- Na nas ovo može jako negativno da utiče, zato što, ako i delom verujemo, može da se postavi vrlo velika mogućnost da ćemo na neki način mi sami sebi ograničavati vreme koje nam je preostalo. Da li će to biti kroz neki strah ili će to biti na neki drugačiji način, ako nam je taj datum vrlo daleko od onog gde se sada nalazimo, ali gotovo je nemoguće naći bilo koji pozitivan aspekat ovoga. Strah, anksioznost, neka vrsa panike, samo su neki od negativnih uticaja. Potreba bilo kog čoveka da se ovim bavi jeste da su strah od smrti i strah od nepoznatog dva vrlo bazična ljudska straha i verovatno su oni negde u korenu ove potrebe da se sazna dan smrti.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track