STIGAO SPAS: Srbija prva u regionu dobila antikovid vakcinu!
Foto: Beta/Slobodan Miljević

zNAČAJNO

STIGAO SPAS: Srbija prva u regionu dobila antikovid vakcinu!

Društvo -

Prvih 4.875 doza cepiva proizvođača „Fajzer“ dopremljeno u Institut za virusologiju „Torlak“, a već od sledeće nedelje počinje vakcinacija starijih od 75 godina

Prvih 4.875 doza vakcina proizvođača „Fajzer“ protiv koronavirusa stiglo je juče u Srbiju, a imunizacija stanovništa počeće već sledeće nedelje, dok će prvi na redu najverovatnije biti građani stariji od 75 godina u staračkim domovima.

antikovid vakcina
foto: Tanjug/Tara Radovanović

Hladni lanac

Srbija je prva zemlja u regionu koja je dobila ovu vakcinu, nakon što je domaća Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) dala saglasnost za uvoz „Fajzerovog“ cepiva 18. decembra. Juče ujutru na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ sleteo je avion sa prvih 4.875 doza, koje su zatim oko podneva, u kontejnerima sa suvim ledom, transportovane u Institut za virusologiju „Torlak“, gde ih je preuzela nadležna komisija.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je ovo veliki dan za Srbiju.

Mirsad Đerlek
foto: Tanjug / Tara Radovanović

Plan imunizacije

- Prve vakcinacije se očekuju već naredne nedelje, odmah po dobijanju dozvole Agencije za lekove. Nakon sednice Koordinacionog tela za imunizaciju, znaćemo ko će prvi primiti vakcine. U planu je priprema operativnog plana za imunizaciju u 2021, koji će se menjati u skladu s prilivom vakcina i ciljnim grupama. Najvažnije je da su vakcine stigle u Srbiji i da će tokom sledeće nedelje početi imunizacija, što je veliki uspeh - kazao je Đerlek i dodao da je ispunjeno sve što traži procedura za transport: - U potpunosti je ispoštovan protokol „hladnog lanca“ i vakcina je odmah smeštena u hladnjaču na minus 80 stepeni. ALIMS je dao dozvolu za uvoz 24.000 vakcina, a u januaru se očekuje još 21.000 doza. Intenzivno se razgovara i o ruskoj „sputnjik V“, ali i o kineskoj vakcini. Ponovo smo dokazali da jedna „mala“ Srbija može da bude među retkim zemljama koje su u kratkom roku, među prvima, dobile cepivo protiv kovida 19. Pokazali smo koliko je na evropskom i svetskom nivou popravljen naš status i da su nas prijatelji ispoštovali, što znači da postoji verovatnoća da ćemo u narednom periodu dobiti onoliko doza koliko je potrebno da dođemo do kolektivnog imuniteta, konačno završimo s kovidom i normalno živimo.

antikovid vakcina
foto: Beta/Slobodan Miljević

Vakcinacija „Fajzerovom“ vakcinom počela je u Velikoj Britaniji 8. decembra a imunizacija je započela i u SAD, Izraelu i drugim zemljama. Distribucija zemljama članicama Evropske unije počeće istovremeno od 26. decembra, a vakcinacije već dan kasnije.

Sastav cepiva

Modifikovani iRNK, masti, soli i šećer

Kompanije „Fajzer“ i „Moderna“ su, kako bi se razbile teorije zavere u vezi s njihovim vakcinama, do detalja saopštile sastojke svojih cepiva. Aktivni sastojak obe vakcine su modifikovani isečci virusnog genetskog materijala, poznatiji kao informacioni RNK (iRNK). „Fajzerova“ vakcina se pored iRNK sastoji još od jedinjenja lipida, kalijum-hlorida, monokalijum-fosfata, natrijum-hlorida (kuhinjska so), dinatrijum-fosfata i šećera saharoze, prenosi Biznis insajder.

Kurir otkriva

Za dolazak iz SAD može brzi test umesto PCR

Svima koji u Srbiju dolaze iz SAD dovoljan je negativan brzi antigenski test na koronavirus za ulazak u našu zemlju, umesto PCR testa koji važi za sve ostale, otkriva Kurir. - Licima koja dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država umesto negativnog RT-PCR testa priznaje se, pod istim uslovima, negativan antigen FIA rapid test - piše u izmenjenoj Uredbi o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, objavljenoj u Službenom glasniku.

J. S. S.

Prioritetne grupe za imunizaciju

stariji od 75 godina

zdravstveni radnici

vojska

policija

onkološki i drugi pacijenti s teškim hroničnim bolestima

Glas naroda

Veljko Đorđević (23)

Ja bih da biram

Čuo sam da je „Fajzerova“ vakcina stigla u Srbiju, ali ja bih pre primio rusku vakcinu, ako bih mogao da biram, zato što imam više poverenja u ruske naučnike. Samo oni mogu za ovako kratak period da naprave odgovarajuću vakcinu za virus kao što je korona.

Veroljub Majstorović (69)

Pre bih rusku

„Fajzerovu“ vakcinu ne bih primio, smatram da je nesigurna i da nije dovoljno ispitana, a nije prihvatljiva ni za trudnice niti za mlade ljude. Ne daje garanciju dužu od devet meseci. Ono što bih ja lično prihvatio da primim, to je ruska vakcina.

Miodrag Tufegdžić (66)

Primiću „Fajzerovu“ vakcinu

Što se vakcine tiče, primio sam za grip, primiću i ovu. Ako je proverena, što da ne. Ne znam šta sada filozofiraju. Onaj ko neće da primi - mislim da je to njegova stvar i neka to objasni lekaru.

Kurir / Jelena Pronić

Foto: BETA / Slobodan Miljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track