ZAGAĐENJE U SRBIJI: Vazduh loš zbog privatnih ložišta, starih automobila i termoelektrana
Foto: Nebojša Mandić

vazduh obojen ljubičastom bojom

ZAGAĐENJE U SRBIJI: Vazduh loš zbog privatnih ložišta, starih automobila i termoelektrana

Društvo -

Juče se najteže disalo u Novom Pazaru, Užicu, Smederevu, Nišu ali i Beogradu, gde ima više od 150.000 dimnjaka

Beograd je prethodnih nedelja u više navrata, prema nekim merenjima, bio među najzagađenijim gradovima u svetu. Teško se disalo i u Novom Pazaru, Užicu, Nišu, Smederevu i Kraljevu. Stručnjaci kažu da u Srbiji više od 6.000 ljudi godišnje umre zbog zagađenja vazduha, a najodgovorniji krivci za to su individualna ložišta, kojih samo u prestonici ima preko 150.000, termoelektrane koje emituju sumpor-dioksid, kao i stari automobili, kojih je iz godine u godinu sve više, naročito u gradovima!

Novopazarci i Beograđani, naročito oni na Dorćolu, po klasifikaciji Er vižuala, popularne mobilne aplikacije, juče su udisali vazduh obojen ljubičastom bojom, koja opisuje indekse zagađenja veće od 200 i označava da je vazduh „opasan po zdravlje“.

Srbi, zagađenje, otrovi, vazduh, Tihomir Popović
foto: Printscreen

Tihomir Popović, stručnjak za kvalitet vazduha, kaže za Kurir da je u Srbiji uobičajeno da se u sezoni grejanja poveća koncentracija zagađujućih materija.

- Same koncentracije nisu bitno veće ni manje nego prethodnih zima. Zagađenje će biti jače ili slabije izraženo u zavisnosti od vremenske situacije, odnosno da li je vreme stabilno ili ima vetra - objašnjava Popović i dodaje da kriterijumi po kojima Er vižual interpretira naše podatke nisu dovoljno poznati i pouzdani.

- Zagađenje svakako postoji, a ono je u najvećoj meri posledica individualnih ložišta i kotlarnica. Sama činjenica da koncentracije zagađenja rapidno rastu kada počne grejna sezona i opadaju po njenom završetku, ukazuju na glavni izvor problema. Prema podacima dimničara, samo na području Beograda ima između 130.000 do 150.000 dimnjaka, a taj broj je možda i veći. Na to treba dodati doprinos saobraćaja, energetike, termoelektrana... - kaže Popović i dodaje da je velika koncentracija zagađenja u Valjevu i Užicu posledica toga što su u kotlinama, gde nema izražene cirkulacije vazduha, dok je Bor prvenstveno zagađen zbog sumpor-diokisda koji izlazi iz topionica, a Smederevo zbog rada železare.

Ana Brnabić
foto: Tanjug Printscreen

Premijerka Ana Brnabić rekla je u ponedeljak za TV Pink da Beograd nije jedan od najzagađenijih gradova, kao i da je problem zagađenja vazduha višedecenijski:

- Sve probleme rešavamo, uključujući i ovaj. Postavili smo kamen temeljac za još jedno postrojenje za odsumporavanje u TE „Nikola Tesla“, što je investicija od 187 miliona evra. Postrojenje za odsumporavanje u Bloku A je već u toku, biće gotovo do početka 2023. „Kostolac“ smo završili. To su sve skupe investicije, od preko 600 miliona evra.

Najzagađeniji gradovi

  • Novi Pazar
  • Beograd, Dorćol
  • Kraljevo
  • Užice
  • Smederevo
  • Niš

Šta može izazvati

  • Pogoršanje hroničnih respiratornih bolesti
  • Hroničnu opstruktivnu bolest pluća
  • Razvoj karcinoma pluća
  • Iritaciju kože i očiju
  • Blokiranje arterija i rizik od moždanog udara
  • Bolesti srca i srčani udar
  • Alchajmerovu bolest

DR TATJANA RADOSAVLJEVIĆ

Posledice rak i šlog

Tatjana Radosavljević
foto: Printscreen TV Pink

Pulmolog prim. dr Tatjana Radosavljević rekla je za Kurir televiziju da sumpor-dioksid i azot-oksid sa kondenzovanom vodenom parom, koja čini maglu, prave jake kiseline - sumpornu i azotnu:

- Zato počinju da nam cure oči, peče nos, osećamo se kao da ne možemo da udahnemo... Zagađivači su i čestice PM 2,5 i PM 10 koje su odgovorne za rak pluća, srčane tegobe i šlogove.

DR BRANIMIR NESTOROVIĆ

Uzrok 10 odsto smrti

Branimir Nestorović
foto: Nemanja Nikolić

Dr Branimir Nestorović, pulmolog, istakao je za TV Pink da u Srbiji od zagađenosti vazduha godišnje umre 6.000 ljudi, što je 10 odsto svih smrti.

- To je problem koji imamo otkako smo napravili elektrane. Ugalj iz Kolubare sadrži visoku koncentraciju sumpora, ali opasni su i gasovi koji prodiru u organizam. Možete da stavite filtere, ali filteri će filtrirati samo čestice. Elektrane su napravljene da nas ishrane, ali se na duže staze ne isplate.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track